Romania este un debitor la fel de sigur ca Spania si mai putin riscant decat Italia sau Ungaria, insa Bulgaria are un risc de tara mai redus, in timp ce state precum Cehia sau Estonia sunt emitenti de obligatiuni usor mai de incredere decat, spre exemplu, Franta si Austria.
Cele mai recente cotatii CDS (credit default swap) arata o crestere a riscului de tara pentru Romania din aceasta vara, odata cu intensificarea presiunilor generate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat, scrie Mediafax.

CDS-urile reprezinta contracte de asigurare a unei creante fata de posibilitatea intrarii debitorului in insolventa, tranzactionate pe piete nereglementate. Cotatiile CDS sunt spread-uri (diferente intre dobanzi) care afecteaza randamentele obligatiunilor si fluctueaza zilnic. Ele pot fi influentate de numerosi factori, de la evenimente locale sau regionale la trenduri globale, si reprezinta buni indicatori ai perceptiei pietelor financiare asupra riscului, influentand costurile de imprumut.

Spre exemplu, cotatiile CDS ale Romaniei au crescut puternic la sfarsitul anului 2008 - inceputul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, cand statele emergente din Europa Centrala si de Est au fost lovite de un val de aversiune la risc si de prabusirea increderii investitorilor. Spread-urile CDS sunt exprimate in puncte de baza, 100 de puncte de baza reprezentand un punct procentual.

Astfel, daca la jumatatea lui 2008 spread-ul CDS al Romaniei in dolari, pentru datorii cu maturitatea la cinci ani, era de sub 200 puncte de baza, sau 2 puncte procentuale, in februarie 2009 cotatia a depasit 7,5 puncte procentuale.

Dupa incheiarea acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in martie 2009, cotatiile CDS au scazut puternic pentru Romania, coborand pana in primul trimestru al anului urmator la sub 2 puncte procentuale, aproape de nivelul anterior crizei.

In prima jumatate a acestui an, spread-urile CDS pentru obligatiunile de stat romanesti au evoluat relativ stabil, la 2-2,5 puncte, urcand insa din luna iulie, odata cu aparentul debut al unei noi crize financiare, de data aceasta cu epicentrul in zona euro.

Astfel, cotatia CDS pentru Romania a depasit 4,5 puncte procentuale la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lui octombrie si s-a stabilizat ulterior la sub 4 puncte procentuale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca Romania a ajuns sa se imprumute la dobanzi mai mari decat in 2010, cand tara nu era stabilizata macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat la timp masuri in ceea ce priveste Grecia.

Situatia este similara si in cazul Ungariei, unde spread-ul CDS a urcat de la 2,5 puncte la jumatatea anului la peste 5 puncte in luna octombrie.

Trendul a fost resimtit si in restul regiunii, spread-ul CDS al Bulgariei urcand de la 2,1 puncte in vara la peste 4 puncte la sfarsitul lunii septembrie. In Polonia, costul creditorului a crescut de la circa 1,5 puncte la jumatatea anului la peste 3 puncte in prima parte a lunii octombrie. Cehia, ale carei spread-uri CDS evoluau in vara la putin sub un punct procentual, a ajuns in septembrie si octombrie la peste 1,5 puncte.

Luni, spread-ul Romaniei pe piata CDS pentru datoriile cu senioritate era de 3,76 puncte procentuale, mai mare decat al Bulgariei (3,3 puncte), situatie care persista, cu aproximatie, din vara anului 2009, potrivit datelor furnizate de dealeri din piata bancara.

In raport cu Ungaria insa, riscul de tara al Romaniei in functie de cotatia CDS este mai redus. Spread-ul Ungariei era de 5,11 puncte luni si se mentine de circa un an peste cel al Romaniei. Perceptia pietelor asupra Ungariei a fost afectata insa in ultima perioada de numeroase evenimente pe plan intern, precum intreruperea acordului cu FMI, agravarea pozitiei datoriei externe in urma aprecierii puternice a francului elvetian in acest an si decizia ulterioara a guvernului de a introduce politici care apara populatia de fluctuatiile valutare, in detrimentul bancilor.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, obligatiunile de stat ale Romaniei sunt percepute de piete ca o investitie mai riscanta decat datoriile Poloniei (2,42 puncte procentuale), Slovaciei (2,12 puncte) sau Sloveniei (2,9 puncte). Cehia (1,25 puncte) si Estonia (1,43 puncte) par sa se bucure de cea mai multa incredere din partea investitorilor.

Turcia
si Kazahstanul au coeficienti CDS de aproximativ 2,6 puncte procentuale iar Rusia de 2,3 puncte.

Spre comparatie, tarile cel mai afectate de criza datoriilor de stat au spread-uri CDS uriase, de 7,76 puncte procentuale in cazul Irlandei, 11,1 puncte pentru Portugalia, respectiv 35,3 puncte in cazul Greciei.

Italia
, considerata urmatoarea "victima" a crizei datorilor de stat, are un spread CDS mai mare decat al Romaniei, de 4,46 puncte procentuale, in timp ce Spania, vizata de asemenea de piete ca posibila candidata la criza, este ajutata, in principal, de o datorie de stat relativ mica raportat la PIB si are o cotatie CDS similara cu a Romaniei, de 3,76 puncte procentuale.

Austria, bancherul Europei Centrale si de Est, este un datornic de incredere prin vizorul pietei CDS, cu un spread de numai 1,5 puncte procentuale, in timp ce Germania si Franta, principalii finantatori ai programelor anticriza din UE, au profiluri de risc foarte diferite: germanii se pot relaxa cu o cotatie CDS de 0,88 puncte la inceputul acestei saptamani, in timp ce Franta are un coeficient de aproape 1,9 puncte.

Dintre cei mai siguri emitenti de obligatiuni suverane din Europa, Danemarca si Olanda au spread-uri de putin peste un punct procentual, in timp ce Norvegia, Elvetia, Suedia si Finlanda au spread-uri CDS apropiate de 0,5 puncte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri