Modernizare Intrarea in Comunitatea Europeana ne cere si schimbarea reglementarilor vamale
Intrarea in Comunitatea Europeana va presupune si o serie de modificari de substanta in ceea ce priveste un teritoriu descris mai putin pana acum, cel vamal. Schimbarile vor avea loc atat in ceea ce priveste capitolele tehnice - tranzitarea bunurilor prin vama, cat si in ceea ce priveste relatiile dintre Autoritatea Vamala si companii.

In acest moment, legislatia Romaniei sufera un proces de armonizare cu prevederile europene nu doar in domeniul fiscal, despre care s-a vorbit mai mult pana acum, ci si in cel vamal. Se asteapta modificarea legislatiei vamale in primavara acestui an, prin aparitia unui Cod si a unui Regulament vamal, care urmeaza sa fie implementate incepand cu 1 ianuarie 2007. Ne-am gandit ca este bine sa stiti care sunt prevederile noi incluse in acest cod si la ce anume ar trebui sa va asteptati, pentru a putea face fata cu succes schimbarilor din 2007.

Astfel, unul dintre cele mai importante concepte noi este acela de agent economic autorizat. Noul concept reprezinta nimic altceva decat un statut privilegiat pe care il vor avea unele companii comparativ cu altele. Avantajele detinerii acestui statut vor consta in posibilitatea aplicarii unor simplificari ale operatiunilor vamale, dar, in egala masura, si intr-un tratament mai favorabil la eventualele controale efectuate de Autoritatea Vamala, ne explica Daniel Anghel, Senior Manager, Taxare Indirecta, PriceWaterhouseCoopers. De acest statut nu se vor putea bucura, insa, decat acele societati care dovedesc Autoritatii Vamale ca sunt in stare sa gestioneze operatiunile vamale intr-un mod transparent si corect, iar proba se va face in urma unei analize de risc. Analiza evalueaza, intre altele, antecedentele vamale ale solicitantului si solvabilitatea sa financiara, iar transparenta in gestionare inseamna de fapt implementarea unor sisteme informatice de gestiune interna, acceptate a priori de catre autoritatile vamale. Ne asteptam ca importatorii/exportatorii din Romania care nu vor indeplini conditiile de acordare a acestui statut sa nu mai poata beneficia in continuare de procedurile simplificate sau de regimurile vamale suspensive, explica Daniel Anghel.

De asemenea, proiectul de Cod Vamal, care a fost deja adoptat de catre Senat, se refera la posibilitatea colaborarii intre Autoritatea Vamala si celelalte autoritati (intre care noi notam Fiscul) cu ocazia controalelor efectuate la contribuabil. Este de asteptat ca, de exemplu, redeventele/drepturile de licenta pe care un importator roman le plateste pentru anumite drepturi de proprietate intelectuala cum ar fi drepturile asupra marcii de comert, ce au legatura directa cu marfurile importate si vandute ulterior pe teritoriul Romaniei, sa fie identificate mai usor si incluse ulterior in valoarea in vama, cu stabilirea unor datorii suplimentare, precum si amenzi si majorari de intarziere in sarcina contribuabilului, arata Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22926&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri