Corupti, incapabili, neprofesionisti, o organizatie inchisa, asa considera toata lumea Fiscul si o recunoaste si capul Finantelor, Sebastian Vladescu. Cu toate acestea, cei de la Garda Financiara, si nu numai ei, vor sa fie mai multi, sa aiba salarii mai mari si sa nu mai fie batuti cind vin dupa spaga.
Garda Financiara, Fiscul si Ministerul Finantelor au o imagine publica proasta pentru ca de multe ori actiunile acestor institutii fata de contribuabil nu sint corecte, a recunoscut ieri ministrul Finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Imaginea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, imaginea Vamii, imaginea Garzii Financiare, imaginea tuturor celor care lucreaza in Ministerul Finantelor in fata publicului si in fata contribuabilului nu sint cele mai bune. Actiunile noastre fata de public si fata de contribuabil in mod cert nu sint cele mai bune. Citeodata exageram, citeodata sintem indiferenti si citeodata sintem inconvenienti. Trebuie sa invatam cu totii sa fim echidistanti, profesionisti si consecventi, nu trebuie sa avem actiuni diferite in functie de cine este contribuabilul, de marimea sau de puterea lui, si aici ma refer la toate capabilitatile de influentare, a spus Vladescu in fata comisarilor Garzii adunati la prezentarea raportului de activitate pe anul trecut.

Corupti, incapabili, neprofesionisti

Oamenii ne considera corupti, incapabili, neprofesionisti, o organizatie inchisa. Trebuie sa dovedim ca nu este adevarat, ca in Ministerul Finantelor exista deschidere, a afirmat ministrul.

Intrarea in comunitatea europeana la 1 ianuarie 2007 este un moment in care foarte multe dintre obiceiurile pe care le avem trebuie sa se schimbe si as vrea sa incepem acest antrenament de astazi, a mai spus Vladescu.

Abuzurile nu vor inceta


Din pacate, la acelasi eveniment, seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, nu a putut fi la fel de categoric. Intrebat daca este posibil ca un comisar sa plece de la o firma controlata fara sa aplice nelipsita amenda cu ocazia vizitei, de fata cu Vladescu, seful Garzii a raspuns ca nu garanteaza ca se va intimpla asa. Desi a incercat o explicatie cum ca este imposibil ca o firma care face obiectul unui control sa aiba toate foile si hirtiutele in ordine (lucru de care se face vinovat tot statul n.r.), motivul real pare sa fie cu totul altul. Fondul din care comisarii isi iau stimulentele este alimentat cu bani din amenzi. In alta ordine de idei, Adrian Cucu a facut lobby pentru cresterea salariilor de baza ale comisarilor de la 12 milioane de lei la 800 de euro, pe motiv ca acum ei primesc doar 75% din salariul unui expert vamal.

Bataie contra spaga

Seful Garzii mai crede ca salariul actual constituie un motiv de mita. Cucu reuseste astfel sa recunoasca spaga generalizata in cadrul Garzii Financiare. Si fara sa o zica seful lor, cei de la Garda sint stiuti pina si de Justitie. Comisarii primesc amenintari. Unui comisar i s-a dat cu sticla de vodca in cap cind a fost intr-un control la un local. Pe urma, patronul a sustinut in instanta ca au venit dupa spaga. I s-a dat neinceperea urmaririi penale, a povestit Cucu, vrind probabil sa arate cit de napastuiti sint comisarii sai.

Vom incerca impreuna cu alte organisme ale statului sa eliminam din Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor orice fel de posibilitate si idee de coruptie. Lupta impotriva coruptiei este un obiectiv al Guvernului, al presedintelui, al tuturor, a promis Vladescu.

In boxa acuzatilor de terorism

Comisarii Garzii au fost atentionati de ministrul Finantelor ca, fie ca e vorba despre mici intelegeri sau de neatentie, pot ajunge usor in boxa acuzatilor cercetati pentru legaturi cu activitati teroriste.

Vreau sa mentionez rolul important pe care Garda il are vizavi de combaterea unui alt flagel pe care poate nu l-am simtit, dar care poate fi in orice moment alimentat, inclusiv din Romania. Daca manifestam vreo slabiciune, si aici e vorba despre terorism, orice bani care provin din alcool, din tutun, din returnari ilegale de TVA, din comertul cu fier vechi, din zone pe care poate nu le consideram deloc importante, dar care se aduna si ajung la sume de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de dolari sau de euro, pot sa alimenteze canale de acest tip.

Va rog sa fiti foarte atenti in ceea ce priveste actiunile fata de toti contribuabilii, indiferent de tara de origine, in asa fel incit nu cumva la un moment dat sa apara ca cineva din Garda Finaciara are vreo legatura cu astfel de tipuri de canale, le- a atras atentia Vladescu.

Fiscalitatea e mare daca muncesti

Intr-un alt moment de sinceritate, Vladescu a recunoscut ca fiscalitatea pe munca este mare.

In acest moment, fiscalitatea e mica in Romania. Am chiar probleme cu ministrii Finantelor din Europa, care mi se pling ca impozitul de 16% le provoaca migrarea productiei catre Romania. Nivelul fiscalitatii pe munca este insa mai ridicat. Adica sintem undeva la media europeana. Dar Romania este un stat care isi asuma foarte multe servicii sociale, de la pensii, sanatate, ordine publica, aparare, educatie, zone care trebuie sa fie finantate si pentru care un roman plateste si primeste servicii in schimb, a spus Vladescu.

Ce a omis ministrul Finantelor este ca acele servicii de care a vorbit sint ori foarte slabe, ori nu ajung pentru toata lumea, desi toti le platesc.

Nici vorba de TVA redus

In alta ordine de idei, ministrul a subliniat ca nici o solicitare a societatii civile privind o cota redusa de TVA pe constructii sau alimente nu va fi onorata.

El a argumentat ca nu este adeptul cotelor diferentiate si ca, oricum, in acest an nu va schimba nici o taxa.

Lege veche de un secol, atinsa de febra fiscala

Guvernul nu renunta la modificari. Dupa ce au lasat de-o parte Codul fiscal, sefii din Finante au pus ochii pe o lege care functioneaza de peste un secol. Seful ANAF, Sebastian Bodu, a solicitat Ministerului Justitiei, la intrunirea Garzii, sa modifice Codul comercial, lege valabila inca de la sfirsitul secolului al IX-lea pentru ca nu ii da voie sa ia TVA pe constructii. Potrivit documentului legislativ, tranzactia imobiliara este considerata civila si nu comerciala, de aceea multe firme de constructii fac activitate pe nume de persoane fizice pentru a scapa de plata TVA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri