Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro.
"Nu vreau sa dau o cifra grestia, dar undeva in jurul cifrei de 4,3, daca nu ma insel", a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, citat de Mediafax.

El a tinut sa precizeze, la Pro TV, ca moneda nationala a ramas stabila in toata aceasta perioada de turbulente internationale si a evoluat in limite "mai mult decat acceptabile".

"Nu este vorba ca l-a tinut Banca Nationala, este vorba de o politica monetara pe care Banca Nationala a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada urmatoare sunt ferm convins ca cursul va avea aceeasi stabilitate", a mai spus Tanasescu.

Vineri, moneda nationala s-a apreciat, iar cursul a inchis saptamana sub 4,32 lei/euro, in contrast cu deprecierea valutelor din regiune.
Potrivit mediilor lunare anuntate de BNR, in primele noua luni ale anului cursul de schimb nu a fluctuat semnificativ, fiind cotat la sfarsitul lunii septembrie la 4,28 lei/euro, cu 0,24% sub cotatia de la finele anului trecut, de 4,29 lei/euro.

Constructia bugetului pentru anul viitor se va baza pe stablitatea sistemului fiscal si a cheltuielilor, "cumpanirea banului public" jucand un rol foarte important pentru ca risipa nu ar face decat sa distruga viitorul acestei tari, afirma Mihai Tanasescu.

"Cred ca aceste vremuri pe care le traim nu sunt vremuri care sa dea posibilitatea unei risipe si cred ca acest lucru a constientizat si clasa politica. A face risipa in momentul de fata nu inseamna decat sa distrugem, daca vreti, un viitor al acestei tari. De aceea, a cumpani banul public cu strictete este rolul cel mai important pe care Romania trebuie sa-l joace", a spus Tanasescu.

El a aratat ca este necesar un control strict al cheltuielilor bugetare, care trebuie dimensionate astfel incat sa raspunda interesului public.

"Si o sa vedem in perioada urmatoare un control mai profund al acestor cheltuieli", a continuat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a firmat ca bugetul pentru 2012 reprezinta si un semnal pentru mediul de afaceri, mentionand ca in momentul de fata constuctia se bazeaza pe stabilitate atat la nivelul sistemului fiscal, cat si a modului in care cheltuielile vor fi efectuate.

"Este complicat intr-o perioada turbulenta, de instabilitate pe pietele financiare, sa vii sa modifici sistemul fiscal, de aceea o stabilitate este de preferat unei schimbari in acest moment", a mai spus Tanasescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca, in dicutiile cu premierul, ministrii si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, s-a stabilit ca linie comuna o abordare prudenta a bugetului, cu o crestere economica de 1,5-2% in 2012 si un deficit deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB in termeni cash.

Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% in acest sistem de calcul echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri