Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in octombrie cu 1,43 miliarde euro, pana la un nivel de 32,2 miliarde euro, pe fondul iesirilor de capital si a evolutiilor cursului de schimb al monedei unice in raport cu dolarul, lira sterlina si yen-ul japonez.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat ca luna octombrie reprezinta o buna oglinda a ceea ce inseamna efectele crizei, chiar daca evolutii abrupte ale rezervelor s-au inregistrat si in alte luni, insa atunci cauzele erau legate de imprumuturi sau rambursari efectuate de Ministerul Finantelor.

"De pilda, in luna iunie, am avut o crestere cu 1,611 miliarde euro, dar aceasta crestere a avut o singura cauza majora, o intrare determinata de emisiunea de obligatiuni a MFP, de 1,5 miliarde euro. In iulie, am avut o scadere de 1,426 miliarde euro, avand si ea ca determinanta o singura cauza majora, o plata scadenta in contul datioriei externe in iulie, mai mare decat de obicei. In octombrie, insa, scaderea de 1,35 miliarde euro are cele doua cauze majore, care tin de criza, atenuate usor de cresterea valorii aurului", a precizat Vasilescu, potrivit Mediafax.

Oficialul nu a dorit sa comenteze daca BNR a intervenit pe piata valutara si a vandut valuta.

Luna trecuta, intrarile de capital s-au ridicat la 383 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor si venituri din administrarea rezervelor internationale.

Pe de alta parte, iesirile de capital au totalizat 1,8 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si plati din contul Comisiei Europene.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,09 miliarde euro, in usoara crestere fata de luna septembrie.

"In ceea ce priveste aurul, vedem ca cantitatea de aur a ramas neschimbata, la 103,7 tone pe tot pracursul anului, dar valoarea aurului s-a schimbat de la o luna la alta, plecand de la 3,258 miliarde euro in ianuarie, urcand in august la 4,216 miliarde euro, apoi coborand in septembrie la 4,016 miliarde euro si inregistrand o foarte usoar crestere in octombrie, pana 4,092 miliarde euro", a spus Vasilescu.

Rezervele internationale ale Romaniei, compuse din valute plus aur, se situau la finele lunii octombrie la 36,29 miliarde euro, fata de 37,64 miliarde euro in luna precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri