Salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice, potrivit deciziei luate de membrii coalitiei de guvernare.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru Mediafax, ca posibilitatea majorarii salariilor si pensiilor in primul semestru al anului viitor va fi inclusa expres in proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 si in scrisoarea de intentie catre FMI.

"In bugetul de stat va fi trecuta, textual, aceasta posibilitate, pentru ca, daca nu treci in bugetul de stat, ai o problema", a spus el, adaugand ca acest aspect a fost discutat si negociat cu Fondul Monetar International.

Senatorul a spus ca salariile ar putea fi majorate in perioada mai - iunie, pentru a se compensa partial sau total reducerile salariale decise anterior de Executiv.

El a mentionat ca, in functie de situatia economica, salariile bugetarilor vor reveni sau nu la nivelul avut anterior si ca membrii coalitie nu au stabilit procentul de majorare.

Pe de alta parte, senatorul Uniunii a aratat ca, in aceeasi perioada, si tot raportat la evolutia economiei, pensiile ar putea fi indexate in functie de nivelul inflatiei si ar putea fi majorate potrivit prevederilor Legii pensiilor, cu 50 la suta din cresterea venitului mediu salarial.

Fekete Andras Levente a subliniat ca propunerile de crestere a salariilor si pensiilor au fost facute de reprezentantii Uniunii in coalitia de guvernare, insistand ca aceste masuri sa fie luate incepand chiar cu luna ianuarie a anului 2012.

"Noi am insistat si coalitia a hotarat", a precizat liderului grupului senatorilor UDMR din Senat, adaugand ca nu a putut fi acceptata, in schimb, solicitarea ca majorarile sa fie facute inca din prima luna a anului viitor.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul va incerca sa finalizeze bugetul in zece zile, iar printr-un "efort consistent" al puterii acesta sa fie adoptat de Parlament pana la sfarsitul lunii decembrie.

Potrivit acestuia, exista posibilitatea ca in 2012 sa se revina la salariile avute inainte de diminuarea din 2010 si sa poata fi aplicata intocmai Legea pensiilor, dar acest lucru va depinde de evolutia economica.

"Ele (revenirea la salarii si indexarea pensiilor - n.r.) nu vor fi excluse din calculele noastre, dar cu multa prudenta, ele pot fi luate in discutie doar daca cresterea economica va fi de peste 2-2,5 la suta", a spus el.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizand constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, BM si ai CE, ca, in functie de evolutiile economice din 2012, Guvernul poate avea in vedere o majorare a salariului minim, in a doua jumatate a anului.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat, joi, la conferinta organizatiei UNPR Bucuresti, ca spera ca Guvernul va indexa salariile bugetarilor in a doua jumatate a anului 2012.

"Vom indexa salariile, sper sa putem in a doua jumatate a anului sa le dam inapoi romanilor ce le-am luat", a anuntat Elena Udrea.

Presedintele Traian Basescu a reiterat, joi, dupa intalnirea avuta cu membrii delegatiei FMI, BM si CE, ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si salariile din sectorul bugetar.

"Cert este ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si cu salariile. Deci acest lucru este agreat de Guvern, troica (FMI, UE si Banca Mondiala - n.r.), si am fost si eu informat astazi, cum am mai fost informat si la discutia trecuta, ca nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a reafirmat Basescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri