Standard & Poor's a taiat ratingul Romaniei la imprumuturile in moneda locala la BB+/B, dar a pastrat perspectiva de rating stabila, avand in vedere riscurile asociate unui sistem bancar dominat de institutiile de credit austriece, potrivit agentiei de evaluare.
Astfel, ratingul la imprumuturile in moneda nationala pe termen lung a fost coborat de la BBB- la BB+, iar ratingul la imprumuturile pe termen scurt a fost taiat la B, fata de A-3.

In schimb, Standard & Poor's a confirmat ratingul BB+/B la imprumuturile suverane in valuta.

Agentia precizeaza ca reevaluarea ratingului se bazeaza pe o noua metodologie de evaluare, care face ca diferenta dintre ratingurile in moneda locala si in valute sa se micsoreze.

Standard & Poor's afirma ca ratingurile Romaniei sunt sustinute de datele fundamentale imbunatatite, de deficitele bugetare si de cont curent in scadere, precum si de reechilibrarea economiei.

Totusi, in ciuda progreselor facute sub acordul cu FMI, economia romaneasca ramane vulnerabila la socurile externe, avand in vedere si sistemul bancar dominat de institutiile mama din Grecia si Austria.

Investitorii straini detin 85% din activele din sistemul bancar, iar bancile austriece domina cu 40% din totalul pietei, in timp ce bancile grecesti au 14% din active.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri