Masurile propuse de USL privind bugetul pe 2012 ar mari deficitul bugetar cu 3,8% din PIB, ar presupune scaderea salariilorprofesorilor, a pensiilor, a finantarilor primariilor sau a scolilor, afirma ministrul Finantelor, Gheroghe Ialomitianu, care il acuza pe liderul USL Victor Ponta de minciuna, potrivit Mediafax.
"Domnul Ponta continua sirul de minciuni, dezinformeaza populatia, pentru ca eu o sa va prezint lucrurile corecte din partea Ministerului de Finante. Masurile propuse de USL au ca influenta asupra bugetului un deficit (suplimentar - n.r.) de 3,8% din PIB. Ar insemna ca daca le-am aplica sa nu ne putem incadra in deficitul obligatoriu prevazut in tratatele europene, sub 3%. Domnul Ponta a uitat ca in 2008 Romania a intrat in procedura de deficit excesiv. In 2008 am avut un defcit de peste 5% din PIB. A uitat ca finantarea se face foarte greu datorita crizei datoriilor suverane (...) Daca USL doreste un deficit de peste 7% din PIB inseamna ca doreste sa ne intoarcem la 2008, sa avem un deficit excesiv greu de finantat. Nu s-a modificat cu nimic gandirea USL din 2008, cand au umflat veniturile sa poata angaja cheltuielile. Erau venituri care nu s-au realizat in cursul anului, prin rectificare le-au majorat, iar la executie au fost realizate la un nivel mai redus decat programarea initiala, numai ca sa mareasca cheltuielile", a povestit Ialomitianu.

El a comentat toate propunerile mari ale USL, incepand cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scaderea TVA cu un punct si de la 24% la 9% pentru produsele agricole, injumatatirea cheltuielilor cu bunuri si servicii si suspendarea PNDI.

Potrivit lui Ialomitianu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar duce la venituri mai mici cu 6,1 miliarde lei si un transfer de peste 19 miliarde lei de la buget pentru a nu reduce pensile.

"Am facut si un calcul: Daca USL doreste sa ne incadram itn deficitul de sub 3% ar insemna ca pensile din 2012 sa scada cu 13%(...) Nu stiu daca cei de la USL sau electoratul USL stie acest lucru", a spus Ialomitianu.

Scaderea TVA cu un punct si reducerea TVA pentru produse agricole de la 24 la 9% ar avea un impact 11,7 miliarde lei si ar duce la cresterea deficitului cu 2,0,1% PIB. Ialomitianu a amintit ca din cota defalcata de TVA sunt finantate autoritatile locale, salariile profesorilor, precum si programele locale de asistenta sociala.

"Inseamna ca USL doreste sa reducem salariile profesorilor, sa punem in imposibilitate finantarea cheltuielilor cu asistenta sociala, sa reducem cheltuielile cu functionarea scolilor. Se stie ca din TVA un milliard transferam spre autoritatile locale. Ar insemna sa inchidem primarii, sa inchidem scoli, sa nu platim profesorii", a spus Ialomitianu.

Ministrul finantelor Publice a amintit ca USL a solicitat initial reducerea la jumatate a tuturor cheltuielilor cu bunuri si servicii, pentru ca ulterior, dandu-si seama ca mai mult de jumatate din suma de 31,7 miliarde lei reprezinta bani pentru spitale, a solicitat reducerea cu 50% a restului de cheltuieli cu bunuri si servicii.

"Si-au dat seam ca au facut o gafa, pentru ca, dupa propunerea USL, noi trebuia sa inchidem spitale, ceea ce nu doreste Guvernul Boc. Au fost restructurate unele spitale si vrem sa mentinem acest sistem dupa restructurare (...) Aproape 6,9 miliarde lei reprezinta bunuri si servicii ale autoritatilor locale. Nu stiu daca domnul Ponta a fost sunat de domnul Dragnea, de domnul Mazare sau alti lideri locali si acestia sunt de accord sa le reduca sursele de finantare, sau alte primarii mici, nu stiu daca USL chiar doreste asta", a continuat Ialomitianu.

Oficialul MFP a mai aratat ca alte 2,7 miliarde lei reprezinta bunuri si servicii din institusiile de invatamant superior, iar o suma importanta este alocata spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii.

"Aceasta masura pune in pericol functionarea primariilor scolilor si a spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii", a afirmat ministrul Finantelor.

Ialomitianu sustine ca nu intelege propunerea de suspendare a Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, in conditiile in care USL a venit cu peste 3.000 de amendamente pentru a creste bugetul MDRT.

"Acsest plan de dezvoltare rezolva problema celor 3.000 de amendamente pentru ca acest program de investisii este pentru dezvoltarea satului romanesc. Avem lucrari de canalizare apa, lucrari asteptate de primari din toate partidele, si acest program se adreseaza tuturor primarilor si nu unora sau altora primari. Un lucru pe care nu-l inteleg", a adaugat Ialomitianu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri