Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna octombrie de 1.457 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 7 lei (-0,5%), valorile cele mai ridicate inregistrandu-se in servicii de tehnologia informatiei (3.688 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (872 lei).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna octombrie de 2008 lei, in scadere cu 9 lei fata de luna septembrie, se arata intr-un comunicat transmis de Institutul National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,9%.

In luna octombrie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru "ziua petrolistului") ori s-au platit concedii de odihna din fondul de salarii si sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost in scadere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 28,7% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 16% si 19% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere; intre 2,5% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 4,5% si 5,5% in transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare; intre 3% si 4% in alte activitati extractive, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), tranzactii imobiliare; intre 2% si 3% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia carbunelui superior si inferior, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in: sanatate si asistenta sociala (2,1%) - ca urmare a neefectuarii platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care se confrunta cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici; invatamant (0,5%) - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice; administratie publica (0,2%) - ca urmare a acordarii de sume pentru promovarea in grad ori a diferentelor pentru sporul de vechime.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,8% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,5% in administratia publica.

Comparativ cu luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 16,8% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,9% in invatamant.

Raportat la luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105%.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Incepand cu luna ianuarie 2011 esantionul cuprinde 25000 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 93,32% din numarul total al salariatilor din acest sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri