Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International si Comisiei Europene ca, pana la finele acestui an, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
Angajamentul a fost luat de Guvern in ultimele negocieri cu FMI si CE, din toamna acestui an, si inclus ca o masura distincta in memorandumul tehnic aferent scrisorii de intentie, fara referire la procedura concreta de anulare a contractelor si sansele de reusita din punct de vedere juridic, potrivit Mediafax.

Documentul prevede in cazul Hidroelectrica "trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate la OPCOM, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011".

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din Romania, compania fiind controlata de Ministerul Economiei cu 80% din actiuni.
Compania vinde energie atat pe piata reglementata, cat si pe cea concurentiala sau prin contracte bilaterale, atat in Romania (95,6% din productie, in 2010), cat si la export.

Tema contractelor bilaterale este dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
La sfarsitul lunii octombrie, Constantin Trihenea, la acel moment director general al Hidroelectrica, declara ca nu are mijloace pentru a modifica sau intrerupe contractele directe de vanzare a energiei, care "poate" sunt incheiate pe o perioada "prea mare".

Marti, Trihenea a demisionat de la conducerea Hidroelectrica, invocand "motive personale", potrivit ministrului Economiei. Saptamana trecuta, si directorul general al Nuclearelectrica a demisionat.

Contractele Hidroelectrica considerate "poate prea mari" de Trihenea au fost incheiate in perioada 2000-2004, iar ulterior, in 2009, jumatate din intelegeri au fost prelungite pana in 2018.

In 2006, Ministerul Economiei a anuntat ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale. Trei ani mai tarziu, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa prezinte public modul in care se vinde energia si sa indrepte eventualele abuzuri sau ilegalitati, dar si aceasta initiativa a ramas fara rezultat.

In cele din urma, la jumatatea acestui an, informatii din aceste acorduri bilaterale, precum preturile de vanzare, au fost facute publice de Fondul Proprietatea, actionar minoritar in cel mai importante companii energetice de stat.

In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in calitate de sef de stat, nu a reusit sa puna capat "povestii celebrilor baieti destepti" din energie, dar a apreciat ca Romania va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.

La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ca Guvernul incearca sa aduca de partea statului cat mai mult din contractele incheiate de "baietii destepti pentru baieti destepti", dar a aratat in acelasi timp ca intelegerile la Hidroelectrica au fost prelungite de fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu doar pentru a "minimiza" pierderile.

In luna noiembrie, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care controleza un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, a actionat in instanta patru membri ai Consiliului de Administratie al companiei, considerand ca acestia au prejudiciat societatea prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei catre ArcelorMittal Galati la un pret mai mic decat pretul pietei.

Actiunea in instanta a fost formulata dupa ce vicepresedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat la Bucuresti ca la nivelul CE sunt analizate contractele incheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pietei.

Chiar si in cazul anularii contractelor bilaterale la Hidroelectrica, ArcelorMittal Galati nu ar fi afectat, deoarece combinatul siderurgic, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a incheiat tranzactia prin intermediul OPCOM. La acea data, Hidroelectrica a ales sa vanda energie catre ArcelorMittal chiar daca primise alte doua oferte la preturi mai mari.

In 2009, ArcelorMittal Galati si-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 intr-un mod similar.


Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectiva ca tranzactia a fost transparenta si garanteaza profit pentru producatorul de energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri