Presedintele Traian Basescu a declarat ca politicienii europeni au ascuns, in timp, faptul ca Pactul de Stabilitate si Crestere la nivelul UE recomanda deficite structurale de maxim 0,5% si practicarea unor bugete excedentare, aceasta fiind una din cauzele care au dus Uniunea in situatia actuala, transmite Mediafax.
Seful statului a spus ca politicienii au tot vorbit despre deficit de 3% si indatorare de maximum 60% in legatura cu criteriile de la Maastricht.

Traian Basescu a spus ca, de fapt, Pactul de Stabilitate recomanda deficite structurale de maximum 0,5% si bugete excendentare.

"S-a instaurat cifra magica 3: deficit de 3%. Cine citeste pactul de stabilitate, vede ca obigatia din acest act fixeaza ca deficit structural maxim 0,5%, cu indicatia de a se sta in bugete excedentare. 3% a fost o cifra adoptata de toti oamenii politici ca sa construiasca Europa sociala pe datorie. Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza de neincredere a fost ascunderea miezului pactului de stabilitate si crestere, care spunea de deficit structural de maxim 5% cu recomandarea de a se merge pe excedente", a spus Basescu.

El a mai spus ca desi prin criteriile de la Maastrich se stabileau limite pentru deficit si pentru gradul de indatorare, respectarea acestora se facea prin responsabilitatea statelor si eventual in urma presiuni ale Comisiei Europeana.

Presedintele a mai spus ca aceasta este una din cauzele care au adus Uniunea in actuala situatie economica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri