Romania este cea mai dependenta tara din afara zonei euro de finantarea de la bancile din uniunea monetara, de doua ori mai vulnerabila decat urmatoarea clasata, Liberia, la o reducere a expunerii acestor institutii de credit, potrivit unui indice realizat de BRI.
Romania obtine un scor de 162,2 puncte in cadrul acestui indice, in timp ce Liberia este evaluata cu 80,2 puncte, iar media in Europa Emergenta este de 42 puncte, potrivit Mediafax.

"Ultimele evolutii din zona euro au alimentat temeri ca, in loc sa atraga capital suplimentar, bancile din zona euro si-ar putea diminua indatorarea prin reducerea creditarii catre economiile emergente. BRI a folosit statistici proprii pentru a cuantifica gradul in care diverse economii de piata depind de bancile cu sediul in zona euro pentru finantare externa", se arata intr-un studiu al Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Ca regiune, Europa Emergenta este cea mai expusa, cu o medie de 42 puncte, explicabila prin apropierea geografica de zona euro. In alte regiuni ale lumii, expunerea scade considerabil, America Latina si Caraibe obtin un scor de 9,6 puncte, Africa si Orientul Mijlociu cu 4,8 puncte, iar regiunea emergenta din Asia Pacific 0,5 puncte.

In Europa Emergenta, Romania este urmata la vulnerabilitate de Ungaria, cu un indicator de 41,6 puncte, de Polonia, cu 41,1 puncte, Turcia, cu 36,1 puncte, si Rusia, cu 7,4 puncte.

In afara Europei, cele mai expuse tari sunt Liberia, Peru, cu 27 de puncte, si Chile, cu 25,6 puncte.

Exista insa mai multi factori care pot atenua impactul reducerii indatorarii bancilor din zona euro asupra Europei Emergente, potrivit BRI.

"In primul rand, doar o treime din finantarile in regiune ale bancilor din zona euro reprezinta expunere transfrontaliera. Restul este expunere locala, care tinde sa fie mai stabila. De asemenea, expunerea pe Europe Emergenta cu maturitate sub un an (33%) este semnificativ mai redusa decat ponderea in restul regiunilor emergente. Drept urmare, ar fi dificil pentru bancile europene sa-si lichideze rapid si fara costuri expunerea pe regiune", se arata in raport.

Indicatorul BRI ia in calcul expunerea bancilor din zona euro pe pietele din afara uniunii monetare, mai putin cea catre alte banci, dar si necesarul de recapitalizare stabilit de Autoritatea Bancara Europeana.

Datele privind expunerea bancilor folosite de BRI sunt de la sfarsitul lunii iunie.

Potrivit datelor BRI de la jumatatea anului, expunerea bancilor europene pe Romania a crescut la 117,7 miliarde de dolari la jumatatea acestui an, de la 96,4 miliarde de dolari in iunie anul trecut si 108,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut.

Cea mai mare expunere pe economia romaneasca o au bancile din Austria, urmate de cele din Grecia, Franta, Italia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Portugalia si Belgia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri