Ministerul Transporturilor a atins un grad de absorbtie a fondurilor europene de 11%, dupa intrari de 330 milioane euro in acest portofoliu, in crestere cu aproximativ 10 puncte procentuale fata de anul trecut, cand au fost efectuate plati de 16 milioane euro, scrie Mediafax.
"In perioada 2007-2010 am contractat 1,7 miliarde euro, iar in 2011 suma este de 1,8 miliarde euro. Am avut rambursari de 330 milioane euro, iar tinta pentru anul viitor este sa ajungem la un grad de absorbtie de 40%", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Prin Programul Operational Sectorial de Transporturi (POST) 2007-2013, ministerul beneficiaza de fonduri europene de 4,6 miliarde euro, la care se adauga cofinantarea de la bugetul de stat, de 1,1 miliarde euro.

De la demararea programului in 2007 si pana in prezent au fost depuse la Comisia Europeana 115 cereri de finantare, din care 62 au fost aprobate si 35 se afla in curs de evaluare. Din cele 62 de cereri de finantare au fost semnate 54 de contracte de finantare.

Referitor la contructia de autostrazi, Boagiu a spus ca in acest an fost deschisi traficului 58 kilometri de autostrada, reprezentand tronsoanele Timisoara-Arad (32 km), centura ocolitoare Constanta (aproximativ 8 km) si Medgidia-Constanta (circa 25 km).

Astfel, Romania are in prezent aproximativ 370 km de autostrada, in timp ce in executie se afla alti 434 km (4,09 miliarde euro), in curs de semnare a contractelor 25,6 km (134 milioane euro) si in curs de licitare 111 km (1,1 miliarde euro).

Pentru infrastructura feroviara, companiile CFR au in prezent lucrari licitate de doua miliarde euro, reprezentand modernizari de linii, dar si de statii.

In acest an au fost finalizati 230 km de cale ferata pe relatia Predeal-Campina-Bucuresti-Fetesti-Constanta, care are o lungime totala de 363 km.

"In ciuda multor ani in care au trebuit (constructorii - n.r.) sa finalizeze traseul Brasov-Constanta, peste 75% din lucrari au fost facute in 2011, ceea a dus la scaderea timpului de parcurs si cresterea incasarilor la CFR Calatori", a spus Boagiu.

Totodata, ministrul a amintit de deschiderea liniei de feribot intre Portul Constanta si Istanbul, inceperea lucrarilor pe tronsonul Drumul Taberei-Opera din Magistrala 5 de metrou, infiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, precum si lucrarile de modernizare la aeroporturile Otopeni si Baneasa.

Foto: Ministerul Transporturilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri