Din ce in ce mai multe alimente care ajung pe mesele romanilor sint aduse din strainatate. Romanii ar trebui sa se bata pe carne, mezeluri, peste, zahar, fructe, legume, orez sau chiar bere, daca nu s-ar apela la importuri.
Pestele nici nu ar exista pe piata romaneasca daca nu s-ar importa. Doar 15 procente din necesarul intern sint asigurate din productia interna. Pentru ca cea mai mare parte a pestelui adus din strainatate este oceanic, oamenii au ajuns sa il prefere pe acesta, mai ales ca cel autohton, de apa dulce, are preturi mari. Tara noastra produce anual 12.000 de tone de peste, iar importurile ajung la 70.000 de tone. Cele mai mari cantitati de peste sint aduse din Norvegia, Irlanda, SUA, Olanda. Din acvacultura s-au realizat 8.600 de tone, din pescuitul la apa dulce - 2.784 de tone, iar din Marea Neagra - 515 tone, ne-a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Un gram romanesc la patru straine

Acoperirea necesarului de zahar reprezinta o problema, pentru ca suprafetele cultivate cu sfecla au scazut dramatic de la 200.000 de hectare (in 1991) la 20.000 de hectare. In Romania se consuma anual 600.000 de tone de zahar. Productia interna este de doar 80.000 de tone, restul fiind importat. Cea mai mare parte a zaharului mincat de romani vine din Brazilia. Reprezentantii Patronatului Zaharului spun ca acest domeniu are probleme si pentru ca au disparut majoritatea fabricilor de prelucrare. In Romania mai functioneaza noua fabrici de zahar din cele 32 existente in 1990. Dintre acestea vor supravietui doar cele care pot investi in tehnologie pentru a atinge standardele europene, a declarat Gheorghe Bejan, directorul Patronatului.

Porci putini si prea grasi

Porcii din crescatorii nu asigura decit o treime din necesarul intern. Specialistii spun ca Romania ar avea nevoie de trei-patru milioane de porci care sa fie folositi pentru producerea de mezeluri, iar in ferme pot fi gasite doar 800.000 de animale. Cantitatile importate cresc cu fiecare an. Astfel, in 2005 au fost importate in jur de 200.000 de tone, fata de 123.000 de tone in 2004. Importam 65% din carnea de care avem nevoie pentru mezeluri. In acest fel, carnea de porc romanesc este vinduta direct in magazine, proaspata, a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Porcii romanesti au ajuns sa fie nu doar pe cale de disparitie, dar si renegati. Procesatorii sustin ca nu sint rase bune, ca au prea multa grasime si ca mezelurile au nevoie de carne de calitate superioara.

Pulpele americane tin locul gainilor noastre

Nici pasarile autohtone nu sint suficiente pentru a asigura consumul intern. Mai putin de jumatate din cantitatea necesara este produsa in tara. In acest fel, ajung pe mesele romanilor pui europeni, dar mai ales pulpe americane si canadiene. In Romania se maninca anual 375.000 de tone de pui, din care 160.000 de tone vin din export. Din aceasta cantitate, aproape 100.000 de tone sint asa-zisele pulpe americane. Desi mezelurile din carne de pasare nu sint la fel de cautate precum cele de porc, procesatorii se vad nevoiti sa apeleze la importuri pentru a putea fabrica. Trebuie sa importam 20% din carnea de pui necesara procesarii, dar si 15% din carnea de vita pe care o folosim la mezeluri, a spus Sorin Minea.

Mere poloneze si turcesti

Fructele si legumele existente pe piata sint in cea mai mare parte aduse din import. Anul trecut, romanii au mincat fructe proaspete importate in valoare de 120 de milioane de euro. Merele, perele sau piersicile sint aduse mai ales din Polonia si Turcia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri