Autoritatile romane vor incheia in primavara anului viitor un nou acord cu Banca Mondiala, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care Romania va putea trage bani de la institutia internationala daca va fi necesar, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Potrivit oficialului FMI, Romania va primi in zilele urmatoare de la Banca Mondiala transa din actualul acord, de 400 milioane de euro, scrie Mediafax.

"Noi anticipam ca autoritatile romane vor incheia un nou acord cu Banca Mondiala in primavara anului viitor, tot un fel de aranjament de tip preventiv (precum cel semnat cu FMI - n.r.) prin care vor putea trage bani in caz de nevoie. Acest acord va fi o polita de asigurare impotriva dificultatilor financiare din viitor", a spus Franks.

In luna martie a acestui an, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior.

Franks: Suntem ingrijorati de probabilitatea revenirii presiunilor asupra leului


Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa adopte o atitudine prudenta in politica monetara, in conditiile in care exista probabilitatea revenirii presiunilor asupra leului, insotite de iesiri de capital, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"In mod cert, noi dorim ca banca centrala sa adopte o atitudine prudenta in politica monetara din viitor. Si motivul pentru care recomandam prudenta este ca suntem ingrijorati de posibilitatea revenirii presiunilor pe curs si iesiri de capital", a spus Franks, intrebat daca banca centrala ar trebui sa continue procesul de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.

BNR a anuntat marti un curs de referinta de 4,3125 lei/euro, in scadere cu 0,21 bani fata de nivelul anterior. Astfel, cursul a coborat la nivelul minim din ultimele doua luni. O paritate mai redusa decat cea de marti a fost afisata de BNR la 10 octombrie, cand cursul a fost de 4,3053 lei/euro.

Leul a a rezistat destul de bine in contextul ultimelor tulburari de pe pietele financiare, de cele mai multe ori cu ajutorul interventiilor indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor bancari.

foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri