Guvernul intentioneaza sa oblige din nou companiile si regiile de stat sa verse la buget echivalentul a 90% din profit, conform sistemului aplicat anul trecut, dar a amanat o decizie din cauza opozitiei unora dintre ministri, care au sustinut ca aceste societati trebuie lasate sa se dezvolte, potrivit unor surse Mediafax.
Discutia a avut loc in sedinta de joi a Guvernului, premierul Emil Boc aratand ca nu este normal ca aceste companii de stat si regii autonome sa pastreze fonduri importante in depozite bancare in timp ce Guvernul este obligat sa se imprumuta pentru a finanta deficitul,

"Unii dintre ministri au vociferat si s-au opus acestei decizii, aratand ca societatile de stat ar trebuie lasate sa beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta si sa li se ia din profit doar 50%, cat prevede legislatia in vigoare. Discutia a fost amanata pentru zilele urmatoare, premierul spunand ca poate le mai lasa «un 5%», respectiv sa li se ia 85% din profit", au aratat sursele.

Potrivit acestora, Romgaz si Transgaz au sume importante plasate in depozite bancare.

Pentru anul trecut, Guvernul a decis ca firmele de stat si regiile autonome vor fi obligate sa verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita maxima prevazuta de lege.

Decizia a fost argumentata atunci de Executiv prin faptul ca si companiile si regiile de stat "trebuie sa fie parte la efortul de solidaritate de a sustine bugetul de stat in momente dificile".

Transferul profitului catre bugetul de stat a atras nemultumirea actionarilor minoritari.

Fondul Proprietatea, care detine 15% din actiunile Romgaz, a atacat in instanta o decizie AGA din 2010 prin care Ministerul Economiei a decis transferul la bugetul de stat a 400 milioane de lei din profitul companiei din Medias.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri