Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze anul viitor si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avasnului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile, reiese din datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
ANRE se asteapta ca in 2012 sa fie emise 5,51 milioane de certificate verzi, fata de 1,75 milioane de unitati in acest an. Valoarea certificatelor verzi din acest an este de 96,6 milioane euro si ar urma sa ajunga la 303,3 milioane de euro anul viitor, informeaza Mediafax.

Calculele au fost facute avand in vedere pretul maxim de tranzactionare a certificatelor verzi, de 55 euro pe unitate. Pretul minima de vanzare este 27 euro, insa la aceasta valoare nu se incheie tranzactii pentru ca oferta este mult inferioara cererii.

Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile.

Certificatele sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electrciitatii Transelectrica (TEL), care le aloca producatorilor de energie din surse alternative.

Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale

Potrivit estimarilor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati aproximativ 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020 pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012 pretul ar urma sa urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Ajutorul de stat prin certificate verzi se acorda electricitatii produse in hidrocentrale cu o putere instalata de pana la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, in unitati pe biomasa, biogaz, biolichide.

De asemenea, beneficiaza de aceasta schema de spijin si centralele care utilizeaza gazul rezultat din procesarea deseurilor.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor, permitand alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea tintelor asumate de Romania ca pana in 2020 un procentaj de 24% din energia consumata sa provina din surse alternative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri