A demisionat pentru a apara mai bine, din exterior, sistemul de urgenta. Asa si-a motivat Raed Arafat, fondatorul SMURD, decizia de a parasi functia de subsecretar de stat. Anuntul a fost facut la doar o zi dupa un schimb dur de replici cu presedintele Traian Basescu pe seama unor propuneri din proiectul noii legi a sanatatii, mai exact a accesului privatilor la furnizarea serviciilor de urgenta.
Proiectul noii legi a sanatatii aduce noutati in modul de functionare a sistemului de asistenta medicala de urgenta. Sistemul, care cuprinde dispeceratele, ambulantele, SMURD si unitatile de primiri urgente (UPU) ale spitalelor, ar putea fi deschis si spre companii private in cazul in care noua lege va fi adoptata in forma proiectului.

Ca urmare, serviciile de urgenta private vor intra in concurenta cu cele publice, iar „lupta” va fi pentru fonduri si nu pentru salvarea de vieti, considera Arafat.

Exista si in prezent ambulante private, insa ele pot oferi servicii limitate, mai exact consultatii la domiciliu si transport medical, neputand interveni in cazurile de urgenta majora.

Cum s-a vazut razboiul declaratiilor la TV

Schimbul dur de replici dintre presedintele Traian Basescu si Raed Arafat a avut loc intr-o emisiune la Realitatea TV de luni seara. Intr-o interventie telefonica, presedintele l-a acuzat pe Arafat, invitat in studio, ca este dusmanul reformei in sanatate si i-a spus sa plece din minister daca este nemultumit de proiect.

„V-am rugat ca orice observatie aveti pe tema serviciilor de urgenta sa o inaintati la noua lege. (…) Contributia dumneavoastra este un scandal public si dezinformarea populatiei. (…) Nimeni nu ridica problema privatizarii. Concluzionam ca nu are nimeni nicio treaba cu SMURD”, a spus Traian Basescu.

Subsecretarul de stat a raspuns ca se gandeste foarte serios sa vorbeasca „din afara”, pentru ca in interiorul ministerului a fost limitat in discutiile cu ministrul Sanatatii.

„Asta e ultima batalie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenta. Ma retrag si vorbesc din afara ca orice cetatean roman, fara sa am obligatii la Guvern”, spunea luni seara Arafat.

La randul sau, Basescu i-a transmis ca asteapta ca Arafat sa intelegea rostul functiei pe care o detine, adaugand ca „ar fi regretabil sa-si prezinte demisia”.

Marti dimineata insa, Arafat si-a inaintat demisia la primul ministru, iar dupa-amiaza a anuntat decizia printr-o conferinta de presa la sediul Ministerului Sanatatii.

In cadrul ei, Arafat a repetat ca nu este de acord cu ideea de pune pe picior de egalitate „comerciantul" cu sectorul public pentru ca astfel actualul sistem va fi deveni vulnerabil in caz de calamitati si dezastre.

„Noua propunere deschide totul. (…) Ne-am putea trezi ca sunt mai multe firme de bodyguarzi care isi pun sirene pe masini si spun ca sunt echipe SMURD”, a afirmat Arafat. El si-a caracterizat retragerea din functie drept un semnal de alarma transmis celor care au conceput proiectul si care nu au experienta in managementul sistemului medical de urgenta.

„Nu pot sa intru in polemici telefonice pe aspecte tehnice care necesita discutii amanuntite. (…) Nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului in privinta sistemului de urgenta pentru ca eu consider ca (legea, in forma prevazuta de proiect – n.r.) va avea un impact negativ, pentru ca orice control asupra acestui sistem va disparea”, a mai explicat Arafat.

Mai exact, el sustine ca prin deschiderea totala a sistemului si alte unitati de primiri urgente vor avea acces la aceleasi fonduri din bugetul de stat care insa nu creste. Arafat a aratat ca, in prezent, exista un deficit de medici de 42%, iar la ambulanta – de 20-25% din totalul de personal. Daca proiectul actual va deveni lege, atunci unele cadre medicale vor putea fi atrase de companiile private, crescand astfel deficitul de personal de la stat in sistemul de urgenta. „Cu cat le deschizi mai mult, cu atat privatii vor lua mai mult personal”, a subliniat fondatorul SMURD.

Care sunt cele mai importante prevederi din proiectul noii legi a sanatatii

In expunerea de motive privind proiectul noii legi a sanatatii, cu privire la capitolul dedicat sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat, se precizeaza:

„Se pastreaza actuala organizare a sistemului de urgenta, introducandu-se suplimentar posibilitatea furnizarii acestor servicii de catre orice furnizor care este omologat, in scopul diversificarii surselor de finantare si a implementarii de concurenta reglementata”.

In prezent, sistemul sanitar din Romania este reglementat prin Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul noii legi a sanatatii a intrat in dezbatere publica pe data de 28 decembrie 2011. Termenul limita pana la care s-au putut face face propuneri a fost cea de-a 10-a zi de la introducerea pe site-ul ministerului a textului proiectului de act normativ.

Principalele prevederi ale proiectului privind sistemul medical de urgenta sunt:

- asistenta medicala de urgenta din cadrul sistemului national este asigurata de servicii de ambulanta omologate de minister, dar si de SMURD, aflate in structura ISU, a autoritatilor publice locale si a spitalelor prin ordin al ministrului;
- asistenta medicala din cadrul sistemului national de urgenta este coordonata de dispeceratele medicale specializate, utilizand infrastructura sistemului national unic pentru apeluri de urgenta;
- ministerele si institutiile cu retele sanitare proprii pot avea in administrare servicii proprii de ambulanta;
- in spitale pot opera unitati proprii de transport sanitar medicalizat, pentru transportul interclinic al pacientilor proprii, precum si al nou-nascutilor aflati in stare critica;
- asistenta medicala se asigura gratuit, tuturor pacientilor, indiferent daca sunt asigurati sau nu;
- furnizorii de servicii medicale din cadrul sistemului national de urgenta pot cumpara echipamente, autospeciale si alte mijloace de interventie in sistem leasing sau contractand credite avand ca sursa de finantare veniturile proprii si/sau bugetul de stat, dar si alte surse (donatii, sponsorizari);
- finantarea structurilor si serviciilor medicale din sistemul national de urgenta, inclusiv a UPU si CPU din spitalele omologate de minister se face de la bugetul de stat, al autoritatilor locale si din alte surse.

1. Sunteti de acord cu pozitia lui Raed Arafat privind proiectul de lege?




Raed Arafat - scurt CV

De origine palestiniana, medicul Raed Arafat a venit in Romania in 1981, iar zece ani mai tarziu a infiintat SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare), la Targul Mures. In 1993, SMUR devine SMURD, cuprinzand si descarcerarea (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare). In 2011, s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste pompierii, politia, ambulanta si SMURD.

SMURD nu este un serviciu privat, ci unul public integrat, activitatea acestuia fiind finantata din bugetul de stat.

In 2005, Raed Arafat a fost decorat de Traian Basescu, aflat la primul sau mandat, cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de ofiter, ca semn de recompensa pentru implicarea in construirea sistemului de urgenta la nivel national (foto).

Raed Arafat urmeaza sa-si reia postul de medic, detinut in cadrul spitalului din Targu Mures.

Sursa foto: Agerpres.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri