„Cer public premierului Emil Boc retragerea proiectului legii sanatatii", aceasta e declaratia surpriza a lui Traian Basescu care da peste cap intreaga dezbatere publica care s-a configurat in ultimele zile.
Presedintele Traian Basescu a motivat decizia prin faptul ca „in aceste zile s-a folosit masiv dezinformarea" legat de proiectul legii sanatatii.

El a precizat ca „cea mai mare minciuna promovata continuu este legata de SMURD", vorbindu-se despre privatizarea, desfiintarea sau afectarea Serviciului.

Proiectul de lege vizeaza largirea bazei de impozitate si promoveaza ideea asigurarilor suplimentare care vor aduce mai multe resurse in bugetul de stat. Va exista o a treia sursa, a atragerii de credite pentru echiparea spitalelor.

Iata care sunt cele mai importante declaratii ale presedintelui Basescu:

- Aud ca la Urgenta totul este pefect si nu mai avem nimic de facut. Poate reusiti sa aflati cat de dramatica este situatia in mediul rural.

- Mai aflu despre privatizarea spitalelor carora se opun sindicatele. Este o minciuna. Este vorba despre transformarea spitalelor in societati comerciale sau fundatii pentru a avea acces la credite in functie de cifra de afaceri pe care o realizeaza, astfel incat sa isi poata achizitiona si singure echipamentele necesare.

- In niciun caz legea nu vizeaza mentinerea acelorasi sume de bani pentru asiguratorii privati, ci cresterea surselor de finantare pentru sistemul de sanatate.

- In 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ministerul, au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, cheltuielile cu sanatatea, ale CNAS si ministerului, au fost de 24,3 miliarde de lei.

- Sistemul de sanatate este inca suportabil. Anul acesta a avut o contributie la bugetul de stat de 6,3 miliarde de lei.

- Introducerea contributiei sistemului privat este o necesitate. La fondul de pensii nu avem ce face, acolo nu putem introduce nimic (...), dar aici avem ce face.

- Sistemul sanitar s-a adaptata rapid la o crestere a finantarii, fara o crestere semnificativa a calitatiii.

- Sistemul este „beneficiarul" unui monopol de stat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sistemul este politizat si este ineficient in administrarea fondurilor.

- Nimeni nu crea schimbarea acestuia (sistemului - n.r.) sau foarte putini o vor. Spitalele nu vor schimbarea, medicii nu vor, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea.

- In acest context, cer public premierului retragerea proiectului care viza reforma in sanatate.

Proiectul legii sanatatii a fost lansat in dezbatere publica pe data de 28 decembrie 2011. Dezbaterea publica a luat o alta intorsatura dupa izbucnirea scandalului dintre Raed Arafat, fondatorul SMURD, si presedintele Traian Basescu pe tema medicinei de urgenta.

Cei doi sau schimbat replici dure intr-o emisiune de la Realitatea TV. Arafat si-a aratat temerile privind „mercantilizarea” actului de salvare de vieti prin deschiderea sistemului medical de urgenta si catre companiile private. Serviciile publice de urgenta, in care intra si SMURD, ar intra in competitie cu cele private pentru accesul la fondurile publice.

Disputa a culminat cu demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat, in locul sau venind Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar. Traian Basescu a tinut apoi o declaratie de presa (11 ianuarie) in care a concluzionat ca SMURD este un serviciu public, creat de stat, si ca se declara un sustinator al reformarii sanatatii.

Tot atunci, seful statului a facut o serie de precizari privind sistemul sanitar si a aratat ca principalele „bube” ale sectorului sanatatii sunt monopolul CNAS, un „dezastru din punctul de vedere al eficientei cheltuielilor”, politizarea sistemului sanitar, ineficienta in administrarea fondurilor, coruptia si, „abia pe ultimul loc” – finantarea.

Sursa foto: Presidency.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri