Curtea de Justitie a Uniunii Europene va putea amenda cu pana la 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) statele UE care nu vor introduce in constitutie o prevedere privind bugetul echilibrat, potrivit unei variante in lucru a tratatului fiscal pregatit de liderii europeni, transmite Reuters.
Incheierea unui tratat fiscal a fost agreata de principiu in decembrie de liderii a 26 din cele 27 de state membre, exceptie facand Marea Britanie, anunta Mediafax.

In cazul Romaniei, sanctiunea s-ar ridica la maximum 130 milioane euro daca se ia in calcul Produsul Intern Brut estimat pentru 2011.

Acordul vizeaza o disciplina fiscala stricta la nivelul UE, avand ca principale obiective stingerea deficitelor bugetare si asezarea datoriilor de stat pe o directie sustenabila.

"Pactul fiscal" reprezinta cea mai ambitioasa incercare a UE de pana acum de a restaura increderea in finantele publice ale statelor membre, in special cele din zona euro.

Potivit variantei actualizate a tratatului, toate statele care vor semna acordul trebuie sa introduca in constitutie sau in legea echivalenta, in termen de un an, o prevedere care sa stipuleze clar ca deficitul structural al bugetului de stat nu poate depasi 0,5% din PIB.

In eventualitatea depasirii acestui prag, trebuie precizate masuri automate de ajustare, potrivit documentului.

Totodata, daca un guvern UE va ignora o decizie a Curtii de Justitie spre introducerea "regulii de aur" in constitutie, statul respectiv va putea fi amendat.

"Daca Curtea gaseste ca partea acuzata nu s-a conformat deciziilor sale, poate impune o amenda sau o penalizare adecvata circumstantelor, care nu va depasi 0,1% din Produsul Intern Brut al statului respectiv", se spune in document.

Variantele initiale ale tratatului prevedeau ca statele membre care nu introduc o astfel de prevedere in constitutie pot fi chemate in instanta la Curtea de Justitie a UE.

Continutul tratatului va fi dezbatut saptamana viitoare de ministrii Finantelor din UE, care se vor reuni la Bruxelles pentru discutii pregatitoare inaintea summit-ului UE din 30 ianuarie.

Banii stransi din amenda ar urma sa fie folositi pentru consolidarea resurselor de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de interventie al zonei euro, care ar trebui sa devina operational din luna iulie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri