Cele mai multe comentarii cu privire la problemele Europei au indicat dificulatiile tarilor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), insa recesiunea care a urmat dupa criza financiara din perioada 2008-2009 are severe efecte economice si politice in fostele state comuniste din Est, scriu jurnalistii de la editia americana a revistei Forbes.
Acest lucru a fost izbitor ilustrat intr-un tabel din publicatia New York Times, care arata numarul inmatricularilor de automobile noi in perioada 2007-2011, potrivit Forbes.

Astfel, din cele 24 de tari din Uniunea Europeana, cele mai mari scaderi ale inmatricularilor de masini noi s-au inregistrat in Ungaria (-73,7%) si in Romania (-74,1%). Pe ansamblul UE comprimarea pietei de automobile noi a fost de 15,8%.

„Nu toata lumea are nevoie de o masina, dar scaderile inregistrate de inmatricularile de automobile noi reprezinta un bun indicator al suferintei clasei de mijloc. Si care sunt rezultatele?”, se intreaba retoric un jurnalist american care lucreaza la New York.

In Ungaria, un nationalist de dreapta, Viktor Orban, isi aroga puteri tot mai ample, inclusiv o dominatie asupra bancii centrale. Cel mai mare risc al tarii nu este legat doar de penalitatile venite din partea organismelor internationale, ci de faptul ca Ungaria ar putea fi izolata de restul lumii

In Romania, multimea cere demisia actualului guvern, dupa ce a aplicat mai multe masuri de austeritate. Sursa de durere a romanilor nu este doar piata interna, comenteaza Forbes.

O alta problema este legata de locurile de munca din Europa dezvoltata, care in prezent s-au imputinat. Inainte de criza erau disponibile pentru imigranti, iar acestia repatriau fonduri inapoi acasa. Astfel, romanii se afunda si mai mult in recesiune.

O revenire a economiei la nivel mondial ar putea vindeca aceste necazuri, atata timp cat natiunile vatamate nu vor reveni la autoritarism, nationalizare sau violenta, efecte care ar putea afecta viitoarele investitii.

„Decidentii de politici, precum Banca Centrala Europeana sau Fondul Monetar International, nu ar trebui sa piarda din vedere oportunitatile care exista in fostul bloc comunist. Se acorda prea multa atentie unor tari precum Grecia, datorita expunerii marilor grupuri financiare. Insa eu as pune pariurile Occidentului pe Romania in locul Greciei”, se arata in articolul din revista Forbes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri