Firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al Romaniei prin parteneriat public-privat, dupa ce Executivul a aprobat miercuri un memorandum elaborat in acest sens de MDRT, informeaza Mediafax
Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat vizeaza inregistrarea sistematica a imobilelor situate pe teritoriul Romaniei. Prin acest proiect autoritatile cauta investitori privati care sa asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului considera necesara realizarea cadastrului general si cautarea de resurse, inclusiv din mediul privat, datorita atat angajamentelor internationale asumate de Romania privind cadastrul general, cat si ca urmare a necesitatilor socio-economice, care cer o evidenta completa si corecta asupra proprietatilor imobiliare, in conditiile in care un astfel de demers, deosebit de costisitor, nu poate fi suportat in totalitate de bugetul public", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Avantajele existentei cadastrului general sunt, printre altele, potrivit MDRT, siguranta circuitului juridic civil si a institutiei creditului ipotecar, reducerea semnificativa a numarului de litigii avand ca obiect regimul juridic al terenurilor, crearea unei baze reale de impozitare a proprietatilor, punerea in aplicare a politicilor de comasare a terenurilor in vederea unei mai bune administrari prin programe de dezvoltare rurala si, totodata, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor prin programele finantate de Uniunea Europeana.

"Pana in prezent, inregistrarea proprietatilor imobiliare in Romania s-a facut sporadic, fiind realizata, in special, ca urmare a solicitarilor proprietarilor, care au suportat costurile intocmirii documentatiilor cadastrale si ale inscrierii in Cartea Funciara. Din datele statistice centralizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) reiese ca, in prezent, sunt inregistrate in sistemul de cadastru si publicitate imobiliara in jur de 6,2 milioane de imobile, ceea ce reprezinta aproximativ 40% din totalul numarului de parcele care fac obiectul titlurilor de proprietate", se mai arata in comunicat.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat de mai multe ori ca grupul Samsung este interesat sa realizeze cadastrul general al Romaniei, in parteneriat public-privat, acesta putand fi primul proiect de acest fel derulat de MDRT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri