Visul ministrului sanatatii de a beneficia, de la 1 martie, de preturi marite la alcool si tigari nu se va indeplini, cel putin pentru moment. In urma sesizarii de neconstitutionalitate a pachetului de legi privind reforma in domeniul sanatatii facute de PSD la Curtea Constitutionala, intrarea in vigoare a taxei pe viciu se amana. Ea ar putea fi chiar declarata neconstitutionala.

De la 1 martie speram ca taxa pe viciu va intra in exercitiu. Aceasta taxa pe care dorim sa o impunem reprezinta 10 euro pe mia de tigarete si 200 de euro la un hectolitru de alcool, anunta, in momentul adoptarii pachetului de legi de catre Guvern, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul spera ca, in urma impozitarii viciilor incepand cu luna martie, sa-si suplimenteze bugetul sanatatii cu 150 de milioane de euro in acest an, pentru ca anul viitor sa-si umple punguta cu alte 200 de milioane de euro.

D upa ce si-a vazut motiunea de cenzura pe tema reformei in sanatate respinsa in Parlament, PSD nu a cedat usor si s-a adresat Curtii Constitutionale. Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a fost sesizata de 37 de senatori n legatura cu neconstitutionalitatea legii. Sesizarea are 43 de pagini, impartite in trei capitole. Astfel, desi a trecut cu succes de Parlament, prin respingerea motiunii, legea nu va putea intra in vigoare, Curtea Constitutionala comunicand presedintelui Romniei faptul ca a fost sesizata, n vederea suspendarii procesului de promulgare a legii. De altfel, s-a decis si data la care va fi analizata sesizarea: 15 martie.

Curtea Constitutionala a motivat termenul stabilit prin faptul ca legea supusa controlului de constitutionalitate nsumeaza 242 de pagini. Dupa ce vor fi analizate articolele incriminate, legea se va intoarce in Parlament si pe masa Guvernului, care va trebui sa elimine respectivele prevederi sau sa le reformuleze pentru a deveni constitutionale. Acest demers ar putea dura destul timp.

PSD invoca asezarea justa a sarcinilor fiscale

PSD a atacat, in primul capitol, intreaga procedura de adoptare a legii, in cel de-al doilea a iertat titlurile 15 si 17, iar in cel de-al treilea si-a motivat punctual sesizarea pe fiecare prevedere.

In ceea ce priveste taxa pe viciu, a fost invocat articolul 16 din Constitutie, potrivit caruia cetatenii sunt egali n fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, intrucat, potrivit proiectului Nicolaescu, taxa pe viciu se aplica numai persoanelor juridice, nu si celor fizice. De asemenea, a fost invocat si articolul 56, a declarat autorul sesizarii, Antonie Iorgovan. Conform articolului 56, sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale, iar orice alte prestatii sunt interzise, n afara celor stabilite prin lege, n situatii exceptionale.

Consumul de bere si vin nu e viciu

In cazul in care respectiva prevedere va fi pastrata, iar legea va intra in vigoare, producatorii de alcool sunt decisi sa o atace, la randul lor, la Curtea Constitutionala. Ei nu vor putea sa faca insa acest lucru decat invocand un alt motiv de neconstitutionalitate. Taxa pe viciu este neconstitutionala din doua motive. In primul rand, ea incalca principiul egalitatii in fata legii, aplicandu-se numai persoanelor juridice, nu si celor fizice, asa cum sustine si PSD. In al doilea rand, este discriminatorie - se aplica numai bauturilor spirtoase. Ca si cum vinul si berea nu imbata. Ministerul Sanatatii insinueaza ca numai consumatorii de spirtoase sunt viciosi, nu si cei de bere sau vin, afirma vicepresedintele Garant Alcool, Radu Morariu. Acesta precizeaza ca nu Garant va ataca legea la Curtea Constitutionala, ci producatorii.

Este dificil sa atacam actul normativ la Curtea Constitutionala. Legea va putea fi atacata in contencios de un agent economic numai atunci cand ajunge in incapacitate de plata. Nu e cazul nostru personal, sustine Romulus Dascalu, presedintele Garant Alcool.

Scumpiri in lant ale alcoolului si tutunului

Daca totusi va intra in vigoare, un pachet de tigari nu se va scumpi cu numai 20 de centi, iar un litru de alcool cu 70 de centi, cat sustinea ministrul Nicolaescu. Potrivit legislatiei fiscale in vigoare, acciza se va aplica taxei pe viciu, iar TVA-ul accizei si taxei pe viciu. Astfel, cei 20 de centi (7.000 de lei vechi) pe pachetul de tigari se transforma in 45 de centi (aproximativ 16.000 de lei vechi) pe pachet, iar cei 70 de centi pe sticla de un litru de alcool devin 1,7 euro.

Astfel, un pachet de LM, Lucky Strike sau Viceroy va ajunge la 53.000 lei, iar o sticla de votca nu va mai costa 130.000-140.000 lei, ci 200.000 lei vechi. Ministerul Finantelor le-a promis jucatorilor din domeniu ca va gasi o metoda prin care sa evite aceasta supra-taxare, dar in acest caz va trebui modificat Codul Fiscal, de care institutia a anuntat ca nu se va atinge in acest an. Iar in iulie va avea loc o noua majorare de accize, care se va simti, la randul sau, in preturi.

Guvernul se ratoieste la grupurile de interese

Acesta este al doilea atac al statului indreptat impotriva celor doua industrii, dupa propunerea de introducere a unor preturi minime. In momentul prezentarii motiunii de cenzura in Parlament, premierul Tariceanu s-a referit la unele grupuri de interese care doresc eliminarea taxei pe viciu: Eu stiu foarte bine ca, in amendamentele depuse legate de aceasta taxa, unii parlamentari au incercat sa protejeze interesele unora dintre actorii de pe piata tutunului. Noi insa am actionat pornind strict de la interesul general: descurajam fumatul, pentru a proteja starea de sanatate a populatiei. Asadar, scopul nostru principal este sa combatem acest viciu, si nu sa protejam interesele unora sau altora dintre producatorii de tutun.

Problema e ca niciun jucator din cele doua domenii nu agreeaza aceasta taxa, spre deosebire de cazul in care ar fi fost introdus un pret minim, care ar fi instituit un oligopol pe piata, format de BAT si Philip Morris. Guvernul a renuntat in cele din urma la aceasta propunere, la presiunile Comisiei Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri