Emigrarea si sporul natural negativ au dus la scaderea populatiei de la 21,6 milioane in 2002, la 19 milioane in prezent, potrivit datelor provizorii ale recensamantului realizat anul trecut. In timp ce sociologii spun ca declinul este ingrijorator, oamenii de afaceri anticipau cumva aceste date. Vezi cum se reflecta datele publicate de INS in mediul de afaceri, in consum, creditare sau piata auto
Cifrele ar trebui sa le dea de gandit guvernantilor, in conditiile in care peste 20 de ani numarul pensionarilor va fi coplesitor mai mare decat cel al populatiei active.

“Diminuarea populatiei este grava indeosebi in Romania pentru ca tendinta de scadere a sporului natural nu este compensata ca in Occident prin imigrare. Mai grav e ca au emigrat oameni aflati la varsta activa, la 20, 30 de ani, deci va aparea o problema: raportul dintre pensionari si populatia activa, care si acum este mare”, spune sociologul Mircea Kivu, pentru wall-street.ro.

Raportul dintre numarul pensionarilor si cel al persoanelor active se va dezechilibra si mai mult peste 20 de ani, cand cei nascuti in anii '60-'70 vor deveni pensionari, iar populatia activa va fi formata din cei nascuti in anii '90.

Kivu precizeaza totodata ca, desi datele recensamantului nu sunt o surpriza, Institutul de Demografie a facut proiectii despre scaderea alarmanta a populatiei inca de acum 5 ani.

Prin caderea comunismului, Romania a intrat in "normalitatea europeana", care inseamna un spor natural redus, dar ritmul in care populatia scade este alarmant, considera sociologul Vasile Dancu.

"Reducerea populatiei este alarmanta, este practic o depopulare. Ceea ce am pierdut nu mai putem recupera nici in 50 de ani", spune Vasile Dancu, pentru wall-street.ro.

In opinia sa, cifrele de la recensamant ar trebui privite ca pe un dezastru, iar guvernantii ar trebui sa introduca politici pronataliste.

Dincolo de scaderea numarului de locuitori din Romania, fenomenul mai ingrijorator este imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii si cresterea populatiei asistate, in opinia lui Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management in cadrul PwC Romania.

Oficialul PwC considera ca „cel putin in privinta migratiei fortei de munca, valul masiv de plecari a avut deja loc, prin urmare nu ne asteptam sa vedem un declin de asemenea proportii a populatiei stabile in urmatorul deceniu”.

Belciu considera ca vor exista probabil ajustari usoare ale previziunilor evolutiei cererii si consumului, chiar scaderea masei de consumatori tineri va fi compensata de cresterea consumului pe cap de locuitor, ca urmare a fenomenului de convergenta a veniturilor cu cele din statele Uniunii Europene. Asta nu inseamna insa ca nivelul cererii va scadea.

Datele provizorii de la recensamantul populatiei au schimbat ca din penel produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Romaniei, care a urcat cu 750 euro, ca urmare a scaderii populatiei stabile, dar somajul ar putea fi mult mai mare, considera analistii.

Cum se vad datele in mediul de afaceri

Datele au fost sub asteptarile, oricum pesimiste, ale lui Florin Pogonaru (foto dreapta), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El se astepta ca cifrele sa nu arate o populatie sub 21 milioane de locuitori.

“Datele arata o situatie a unei tari si populatii aflate in tranzitie”, spune Pogonaru, care a mentionat ca datele statistice arata ca Romania pierde forta de munca calificata.

Daca vom continua in acelasi ritm de scadere, Pogonaru spune ca vor fi probleme in alocarea fondurilor europene.

Rezultatele recensamantului afecteaza mediul de afaceri, in conditiile in care produsele specifice ale unei companii au nevoie de o piata, care este mai restransa decat acum 10 ani. Ce se intampla daca aceasta tendinta de scadere a numarului populatiei continua? “In general, cand sunt mai putine guri de hranit, iti calibrezi productia sau incerci sa castigi cota de piata de la concurenta”, spune Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau care a declarat ca nu este socat de aceste cifre.

Totusi, acesta atrage atentia ca potentialul de consum este determinat si de alti factori.

“Consumul nu este afectat doar de o scadere a numarului potentialilor clienti, ci si de cultura sau venituri disponibile. Sigur, cu cat numarul populatiei este mai mare cu atat potentialul de crestere este mai important”, spune Horoi.

Nici pentru Sorin Minea, presedintele Romalimenta si seful Angst, rezultatele recensamantului nu au fost o surpriza, fiind o confirmare a numarului mare de romani care lucreaza in strainatate. Pericolul continuarii scaderii populatiei este in opinia omul de afaceri mai degraba plecarea elitelor din tara, decat scaderea consumului.

„Stiam toti ca sunt intre 1 si 3 milioane de romani plecati din tara. Acum ni s-a confirmat. Din populatia activa a romaniei au plecat sa munceasca in strainatate de la doctori si profesori, la muncitori.”, spune Minea.

In opinia lui ar fi interesant de vazut statistic cu se impart profesional persoanele plecate in afara tarii.

Despre consum, Minea spune ca nu este atat de mult legat de scaderea populatiei din tara. De fapt impactul major a fost crestere TVA.

Datele recensamantului vor influenta bugetele si strategiile companiilor si chiar si obiectivele acestora, a declarat pentru wall-street.ro, Daniel Stefanescu, directorul general al Gersim, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane mobile de pe piata locala.

“Vorbim de o scadere de peste 10% a populatiei, ceea ce nu este putin deloc. Preturile produselor insa nu vor fi afectate, pentru asa ceva scaderea ar trebui sa fie catastrofala, pentru a nu mai conta ca si tara in calculele producatorilor. Ceea ce nu e cazul. Trist este insa, ca cei care au parasit Romania sunt cei apti de munca, populatia activa, acestia lasand in urma lor o populatie imbatranita care daca nu este inca, in cativa ani va trece la pasiv”, afirma managerul.

El adauga ca noile datele nu il suprind pentru ca in presa se vorbea de mult timp ca populatia Romaniei ar fi scazut semnificativ, in special ca urmare a exodului in strainatate.

Nici pe Adrian Olteanu, directorul general al Flanco, al treilea retailer de pe piata locala dupa venituri, cifrele despre populatie nu sunt o supriza, insa el crede ca aceste date noi nu vor influenta foarte mult deciziile companiilor.

"Nu cred ca vreo compania isi va modifica bugetul in functie de aceste date pentru ca acesti trei milioane de romani nu au disparut peste noapte. Daca cei din companii nu si-au dat seama ca sunt mai putin oameni inseamna ca au o problema de bugetare serioasa. Este greu de crezut ca isi vor modifica bugetele. Nu cred ca vreo companie serioasa isi va schimba strategia doar pentru ca a aflat in mod oficial aceste date. Daca cineva isi face proiectiile in functie de acest lucru, ii doresc mult succes", spune Olteanu.


Cum au evoluat creditarea, locuintele si piata auto

Desi populatia stabila din Romania a scazut cu 2,6 milioane locuitori in ultimii 10 ani, soldul creditelor pentru persoanele fizice s-a majorat de 226 ori, de la 404 milioane lei la 91,3 miliarde lei.

La data penultimului recensamant, in 2002, creditul pentru populatie era aproape inexistent. Insa, liberalizarea contului de capital, aderarea la Uniunea Europeana (UE) si cresterea economica puternica din ultimii ani au fost factorii care au dus la explozia creditarii pentru persoanele fizice, astfel incat, la ultimul recensamant, de la finele lunii octombrie 2011, soldul imprumuturilor pentru populatie era de 226 ori mai mare.

Stocul locativ a crescut cu cateva sute de mii de unitati locative, pana la 8,45 milioane de locuinte conventionale, fata de peste 8,1 milioane unitati in 2002.

Scaderea numarului populatie a avut un impact si asupra numarului mediu de persoane dintr-o gospodarie, insa diferentele sub foarte reduse, media fiind in continuare de peste 2,5 (2,66 in 2011-n.r.).

La recensamantul din octombrie 2011 a fost inregistrat un numar de 5, 1 milioane de cladiri in care se aflau 8,45 milioane de locuinte conventionale. Acestea totalizau un numar de 22,7 milioane de camere cu o suprafata totala de 398 milioane metri patrati.

Cele mai recente date statistice ale INS arata un spor natural negative in Romania in noiembrie 2011, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel numarul nou nascutilor au fost in scadere, iar numarul deceselor in crestere.

In anii boom-ului natalitatea a inceput usor sa creasca, insa oricum ritmul era redus.

Astfel, curba natalitatii a fost in picaj la inceputul anilor 1990, dupa caderea comunismului, iar fluctuatiile pozitive din anii 2000 au fost nesemnificative in comparatie cu ce se intampla inainte de ’90.



Numarul de locuitori in scadere in ultimii zece ani a modificat statisticile auto, astfel ca in prezent parcul auto are un autoturism la 4,4 romani, fata de anul 2002 cand exista o masina la 6,5 locuitori.

La nivelul UE, raportul este de aproximativ o masina la 2 locuitori.

In 1990, raportul era de un autoturism la 18 persoane. Numarul proprietarilor de masini a crescut cu 174% intre 1990 si 2002, de la 55,7 automobile la mia de locuitori in 1990, la 152,4 de masini in anul 2002.

Citeste si articolul de opinie Lasati populatia sa scada, revenim la normal!


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri