Continuarea sprijinului de la UE - FMI - Banca Mondiala (BM) si respectarea conditiilor din acordul cu institutiile internationale sustin ratingul Romaniei, impiedicand ca situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice, potrivit unei analize Moody's.
La inceputul saptamanii trecute premierul Emil Boc si cabinetul acestuia si-au dat demisia, ca urmare a protestelor dupa doi ani de masuri de consolidare fiscala. In pofida incertitudinii, in aceeasi zi, FMI a anuntat ca se asteapta ca acordul preventiv, semnat de Romania cu Fondul, UE si BM, sa continue.

Moody's se asteapta ca noul guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, sa respecte politicile FMI, scrie Mediafax.

"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile (guvernamentale, n.r.) sa devieze de la calea prescrisa de FMI", noteaza analistul Moody's, Atsi Sheth.

Asteptarile pentru continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM si respectarea conditiilor din acordul preventiv sustin ratingul Romaniei, intrucat vor impiedica situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice si vor oferi in continuare o asigurare financiara, calmand in acelasi timp si temerile pietelor financiare, cauzate de schimbarea de guvern.

Reformele structurale si fiscale adoptate de Romania de la semnarea primului acord cu FMI, in 2009, au imbunatatit perceptia pietelor internationale de obligatiuni privind riscul tarii, situatie evidenta la vanzarea de obligatiuni in dolari la inceputul lunii februarie.

"Mentinerea increderii pietei este importanta pentru a acoperi necesarul de refinantare in viitor", potrivit analizei Moody's.

In timp ce datoria Romaniei, de 34% din PIB, este modesta, structurarea pe termen scurt lasa Guvernul cu un necesar de refinantare de 12% din PIB in acest an si in 2013.

"Indeplinirea criteriilor din acordul preventiv este cruciala, intrucat FMI, UE si BM sunt o potentiala sursa de refinantare", afirma Sheth.

Protestele antiausteritate au ridicat piedici in calea implementarii unor noi reforme structurale. Impactul ar putea fi diluarea sau intarzierea unor reforme in acest an, dar nu deraierea intregii agende de consolidare fiscala si reforme structurale. Motivul este ca orice guvern, indiferent de formula, este improbabil sa riste pierderea sustinerii FMI, UE si BM, care ar afecta perspectivele de crestere economica.

In plus, ca o recunoastere a provocarilor politice din Romania si a dificultatilor din zona euro, care afecteaza Romania, FMI ar putea relaxa unele conditii, atata timp cat politicile avanseaza intr-o directie pozitiva.

In consecinta, reformele planificate in domeniile energiei si sanatatii ar putea fi mai lente si mai blande asupra popultiei, situatie care ar atenua resentimentele protestatarilor, considera analistul Moody's.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri