Romania risca sa intre din nou in recesiune, cel putin la nivel teoretic, dupa ce trimestrul 4 de anul trecut a marcat o contractie de 0,2%, iar analistii vad minus si in primele doua trimestre din acest an.
Majoritatea analistilor chestionati de wall-street.ro nu se asteptau la o surpriza negativa in T4 de anul trecut. Cei mai multi vedeau o stagnare a economiei in perioada octombrie-decembrie 2011.

"Contractia pe T4 a fost o surpriza negativa. Nu cred ca se astepta nimeni la scadere. Este clar ca si in trimestrul I din acest an vom avea o crestere negativa", a spus, pentru wall-street.ro, analistul Florin Citu.

El crede ca anul electoral ar putea sa ne salveze totusi de la recesiune, daca "autoritatile vor folosi toate parghiile disponibile pentru a salva cresterea economica".

In opinia lui Citu, desi este prematur sa vorbim de o contractie economica si in trimestrul II din acest an, cu siguranta 2012 va fi slab, cu o crestere cuprinsa intre -0,5% si +0,5%.

De asemenea, potrivit estimarilor economistului ING, Vlad Muscalu, o contractie a economiei era de asteptat de abia din trimestrul I 2012.

"Faptul ca a inceput inca din T4 2011 este destul de rau si s-ar putea ca scaderea de la inceputul anului sa fie astfel mai ampla", a declarat, pentru wall-street.ro, Vlad Muscalu.

Totusi, el crede ca, daca contractia economica a inceput mai devreme, sunt sanse mari ca ea sa nu continue si in trimestrul II din acest an.

De asemenea, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank, avertiza la primul eveniment de business „INTALNIRILE WALL-STREET.RO” ca autoritatile vor avea parte de "un prim dus rece", intrucat vom avea o contractie in primul trimestru al anului si poate chiar si in al doilea. (Citeste aici alte declaratii ale economistilor de top prezenti la „INTALNIRILE WALL-STREET.RO”.

Hancila a explicat ca reducerea motoarelor in industrie si deteriorarea pe partea de taxe nete a incetinit economia in T4.

Totusi, nu este foarte corect sa determinam recesiunea pe baza a doua trimestre de scadere consecutiva, aceasta abordare fiind "o simplificare care a prins in mentalul colectiv" si, in acelasi timp, va putea fi folosita in mod oportunistic de politicieni, dupa cum scrie analistul Lucian Isar pe blogul personal.

"Aceasta regula a fost folosita anterior in Romania asa ca exista riscul de a fi utilizata si dupa anuntul INS privind primul trimestru 2012", spune Isar.

El a explicat ca pentru determinarea intrarii si iesirii din recesiune unele economii folosesc in mod corect un set de indicatori, precum venitul real, somajul sau productia industriala, si nu doar doua trimestre consecutive de contractie.

In ceea ce priveste cresterea anuala, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat cu 2,5%, in serie bruta, comparativ cu anul 2010, potrivit datelor publicate de INS.

Cifra de 2,5% a fost anuntata inca de la sfarsitul lunii ianuarie de seful statului, Traian Basescu.

"Ca de obicei, Institutul National de Statistica a reusit sa scoata estimarea privind cresterea economica pe 2011 exact la 2,5%, cat a estimat anterior si presedintele si primul ministru", a comentat Isar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri