Ministerul Economiei nu a ajuns la o intelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale de vanzare a energiei incheiate de Hidroelectrica, astfel ca a transmis Ministerului Justitiei documentele pentru analiza in vederea anularii, iar o pozitie va fi adoptata pana pe 23 februarie.
"Am un singur mesaj de transmis. Avand in vedere ca pana miercuri rezultatul negocierilor bilaterale cu scopul reducerii duratei, cantitatilor si cresterea pretului, si ca nu s-au obtinut rezultatele asteptate de actionar, am decis transmiterea tuturor acestor contrarte catre Ministerul Justitiei cu scopul analizarii posibilitatii de anulare a acestora. Termenul este 23 februarie, data la care vom avea o pozitie comuna MECMA si Ministerul Justitiei", a declarat miercuri Ministrul Economiei, Lucian Bode (foto), citat de Mediafax.

Potrivit lui Bode, cei mai multi beneficiari ai contarctelor bilaterale nu au acceptat in special majorarea preturilor.

"Majoritarea companiilor au fost de acord cu reducerea duratei si a cantitatilor, dar nu au agreat in special conditia a treia, respectiv cresterea preturilor. Pe statul roman il intereseaza sa aduca in limita normala si a bunului simt aceste contracte", a adaugat ministrul.
El a afirmat ca daca aceste contarcte nu vor putea fi anulate are un plan de rezerva.

"Avem si un plan doi pe care vi-l vom comunica. Dupa 23 februarie, in functie de rezultatul analizei pe contracte, vom putea veni si cu alte elemente si alti pasi pe care noi ii vom face", a mai spus Bode.

Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.
"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in document.

Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.

In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
In ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat agentiei MEDIAFAX ca Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vanzare a energiei, cu SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov. De asemenea, compania Luxten Lightning a renuntat la acord.

SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov cumparau cantitati mici de energie, la preturi printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar si asa, preturile sunt de aproape doua ori mai mici comparativ cu tarifele obtinute pe bursa OPCOM.

In conferinta de presa sustinuta la finalul misiunii de evaluare, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct si de care beneficiaza doar anumite grupuri pe cheltuiala populatiei ar trebui incetate imediat, din moment ce astfel de intelegeri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro in fiecare an.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri