Companiile din intreaga lume au facut investitii substantiale, in ultimul deceniu, in personal, procese si tehnologii care sa le ajute sa gestioneze si sa controleze mai riguros riscurile legate de business, se arata intr-un raport elaborat de Ernst & Young.
Cronologic vorbind, aceste investitii s-au axat, intr-o faza initiala, pe controalele financiare si pe respectarea standardelor de conformitate si a reglementarilor din industrie. Studiile, precum cel mentionat, indica faptul ca, astazi, acestea au un rol strategic in dezvoltarea financiara a companiei.

Raportul Ernst & Young - Transformarea riscurilor in rezultate (Turning risks into results) - arata ca nivelul investitiei in managementul riscului poate avea un impact direct asupra performantei financiare a organizatiei. Conform studiului, companiile aflate in top 20% din punct de vedere al maturitatii riscului - definita ca numar de practici de management al riscului aplicate in cadrul companiei - genereaza un nivel al EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de trei ori mai ridicat fata de companiile clasate in ultimul segment de 20% din acest top.

Bazat pe o cercetare cantitativa globala (care a implicat 576 de interviuri in companii din 16 tari si analiza unor informatii din 2.750 de rapoarte ale unor analisti sau ale companiilor), studiul Ernst & Young analizeaza nivelul de maturitate la care au ajuns practicile de management al riscului si legatura lor cu performantele financiare ale companiei.

Studiul a identificat principalele practici de management al riscului implementate de companii. A rezultat ca, in timp ce majoritatea organizatiilor aplica elemente de baza de management al riscurilor, companiile de top fac mult mai mult decat atat. A rezultat ca anumite practici sunt o prezenta constanta in cazul performerilor de top.

Elaborarea strategiei de gestionare a riscurilor – Este un aspect crucial pentru un management eficient, implicand asumarea responsabilitatii de catre consiliul de conducere si comitetul executiv, deopotriva. Aceasta presupune asumarea orientarii strategice in privinta riscurilor la nivelul intregii organizatii – managerii si executivii jucand un rol esential in evaluarea si gestionarea riscurilor.

Integrarea gestionarii riscurilor in planul de afaceri - Organizatiile care includ practicile de gestionare a riscurilor in planurile lor de afaceri si de management al performantei isi pot atinge mai usor obiectivele strategice si operationale.

Optimizarea functiilor de management al riscurilor - Aliniind si coordonand unitar activitatile privind riscul cu functiile de control si conformitate, organizatiile isi pot reduce costurile cu managementul riscului (eliminand suprapunerile si redundanta) si, implicit, costurile totale generand o crestere a eficientei.

Imbunatatirea controalelor si a proceselor - Organizatiile isi pot imbunatati performantele si reduce costurile cu activitatea de control prin organizarea optimizata a controlului pe procesele cheie din activitatea lor, folosind cu predilectie instrumente de control automatizate si prin monitorizarea constanta a proceselor critice si a principalilor indicatori de performanta, cu ajutorul instrumentelor software si a programelor de tip GRC (in traducere: Conducere, Gestionarea riscurilor si Conformitate).

Comunicare constanta privind managementul riscurilor - Trecerea unei organizatii la stadiul „pregatita-pentru-situatii-de-risc” necesita sefi care sa conduca prin puterea exemplului si care sa sprijine crearea unei atmosfere de lucru etice in cadrul intregii organizatii. Pentru un beneficiu maxim, sunt necesare comunicarea constanta si deschisa catre toate audientele, oferirea de asigurari tertelor parti si utilizarea avantajelor pe care le ofera tehnologia.

In concluziile studiului Ernst & Young se arata ca organizatiile care reusesc sa transforme riscurile in rezultate isi creeaza avantaje competitive prin implementarea mai eficienta a resurselor (stiu exact unde alocarea resurselor va avea efectul cel mai bun si riscul pe care compania il va putea gestiona eficient), printr-un proces imbunatatit de luare a deciziilor si, in ultima instanta, printr-o expunere redusa la evenimente negative.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri