Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) acorda finantare nerambursabila pentru infiintarea de perdele forestiere cu rol de protectie la viscol, a anuntat institutia.
Investitiile de acest tip se aplica pe suprafetele de teren agricol de cel putin 0,5 hectare, pe care se infiinteaza plantatia forestiera. Padurea trebuie pastrata pana la atingerea varstei exploatabilitatii, aceasta putand ajunge si la 40 de ani, informeaza Mediafax.

APDRP acorda in primul an sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiei, pentru lucrari de intretinere, dar si compensatii pentru pierderea de venit.

In anii doi, trei, patru si cinci ani beneficiarul va primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrarile de intretinere si pentru compensatiile de pierdere a venitului. Dupa trecerea celui de-al cincilea an de la infiintarea padurii, beneficiarul va continua sa primeasca numai compensatiile de pierdere a venitului pentru inca zece ani.

"In urma realizarii acestor perdele forestiere vom avea pe viitor mai multe zone protejate de zapada viscolita, evitand in mare parte evenimentele dramatice produse in acest an. Totodata, perdelele forestiere sunt utile atat in iernile cu viscole puternice, cat si in timpul verilor, culturile fiind astfel aparate de vanturile uscate", a declarat directorul general al APDRP, Mihai Gavril Vadan.

Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferentiate in functie de tipul beneficiarilor. Acestia se impart in "fermieri" si "alti detinatori de terenuri agricole".

Compensatiile se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar.

De exemplu, pe o perioada de 5 ani, pentru un hectar de teren agricol la campie, un fermier poate sa primeasca 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Aceasta suma este compusa din 1.330 euro prima de infiintare a plantatiei, plus 1.336 euro pentru lucrarile de intretinere, la care se vor adauga 3.474 euro compensatii de pierdere a venitului.

Aceste compensatii pentru pierderea de venit sunt actualizate pe perioada de implementare a proiectului, in conformitate cu modificarile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sumele pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de pana la cinci ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol vor fi acoperite in proportie de 100% din fonduri publice.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri