Tot mai multe state membre ale Uniunii Europene cer reducerea sumelor alocate politicilor de coeziune in bugetul UE, ceea ce va afecta considerabil statele beneficiare, precum Romania.
Potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 vizeaza alocarea a 346 miliarde euro pentru politica de coeziune, iar din aceasta suma Fondul Social European (FSE) va primi minimum 25%.

"Argumentul statelor care cer reducerea sumelor alocate este gradul scazut de absorbtie a fodurilor structurale", a spus Orban.

Potrivit ministrului, deja sunt state membre care cer reducerea fondurilor de coeziune cu pana la 30%.

In plus, Orban a remarcat ca modelul social european este pus sub semnul intrebarii, avand in vedere amprenta masurilor de austeritate.

"In prezent, suntem in proces de reanalizare a modului de functionare a Fondului Social European, reanalizare nu numai a criteriilor de eligibilitate, ci si a unor <flexibilitati>, citite in sens negativ, care ar trebui sa nu mai existe", a mai spus ministrul.

El a explicat ca, din 2014, UE va impune o serie de conditionalitati foarte dure in ceea ce priveste cheltuirea banilor europeni, iar aceste conditionalitati vor fi aplicate ex-ante, adica Romania nu va putea sa inceapa cheltuirea fondurilor pana nu va rezolva aceste conditionalitati.

Ministrul Afacerilor Europene a anuntat cu ocazia conferintei "Fondul Social European în contextul perspectivei financiare 2014-2020" ca a cerut Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerului Muncii sa inaspreasca regulile de accesare a fondurilor europene.

"Daca nu luam lucrurile din timp ne vom trezi in 2014 cu aceeasi rata de absorbtie ca in prezent. Trebuie sa inasprim din timp regulile", a adaugat Orban.

De asemenea, Leonard Orban a atras atentia si asupra unei propuneri a Comisiei Europene care vizeaza intreruperea fluxurilor de fonduri structurale in cazul tarilor care nu vor lua masuri de corectare a deficitelor bugetare sau a datoriilor publice.

Pe de alta parte, Peter Stub Jorgensen, director al Directiei Generale pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din Comisia Europeana a avertizat ca ideea noului program al Uniunii este sa concentreze fondurile structurale acolo une este nevoie, adica va fi o selectie si "nu vor mai fi acordate fonduri peste tot".

"Este clar ca fondurile structurale opereaza bine intriun mediu clar, pregatit pentru absorbtia acestora", a spus Jorgensen, referindu-se la conditionalitatile care vor fi aplicate din 2014.

"Nimeni nu va mai arunca bani buni peste bani folositi gresit in programele anterioare", a adaugat oficialul Comisiei Europene.

Totodata, ministrul Mediului, Claudia Boghicevici, a mentionat ca Romania va sustine propunerea de crestere a Fondului Social European (FSE) cu 10% in urmatoarea executie bugetara a UE, tinand cont ca fondul a devenit chiar mai important pe fondul crizei economice.

"In perioada 2014-2020 trebuie mentinute ca domenii prioritare ocuparea fortei de munca, incluziunea sociala, lupta cu saracia sau combaterea somajului in randul tinerilor", a declarat Boghicevici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri