Presedintele Traian Basescu va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, in marja careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, informeaza Administratia presidentiala.
Administratia prezidentiala a anuntat ca, in perioada 1-2 martie, presedintele Traian Basescu va participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primavara, conform Mediafax.

Conform sursei citate, discutiile sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra masurilor de consolidare a Uniunii Economice a UE, atat in ceea ce priveste intarirea disciplinei fiscal-bugetare, cat si stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Pe agenda Consiliului European figureaza pregatirea pozitiilor comune ale UE care vor fi promovate in cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) si G20 (18-19 iunie 2012), precum si al Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila Rio+20 (20-22 iunie 2012).

In marja reuniunii, vineri, sefii de stat si de guvern din 25 de state membre vor semna Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, mai precizeaza Administratia prezidentiala.

Tot la Consiliul European de la Bruxelles urmeaza sa fie luata o decizie si in privinta acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei. La Consiliul Afaceri Generale, care a avut loc marti, Romania a prezentat insa o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor intre Bucuresti si Belgrad.

Serbia nu va accepta "conditii imposibile" pentru aderarea la UE, a declarat insa presedintele Boris Tadici, subliniind ca vlahii de pe teritoriul sarb refuza sa se declare romani, informeaza pagina online a agentiei ANSA.

Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala, care impune reguli privind disciplina bugetara prin limitarea deficitului si a datoriei publice, document care urmeaza sa fie semnat de presedintele Traian Basescu, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Informatia a fost confirmata la sfarsitul sedintei de guvern de catre purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"S-a obtinut din partea Romaniei, in urma negocierilor desfasurate, participarea si a statelor care nu sunt parte a zonei euro la sedintele comune pe care le au toate statele semnatare, in anumite conditii. A fost unul dintre demersurile la care Romania a tinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului in permanenta si a fi consultata", a spus Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei, presedintele PSD, Victor Ponta, declarand ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat insa ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa semneze documentul fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei.

La jumatatea lunii februarie, la finalul consultarilor pe aceasta tema organizate la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca Tratatul convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1 martie, iar Romania nu mai poate intarzia luarea acestei decizii.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri