Piata constructiilor a scazut cu 4% anul trecut, de la 9,7 miliarde euro la 9,3 miliarde euro, iar in acest an s-ar putea plasa in intervalul 9,3-9,5 miliarde euro intr-un scenariu optimist, a anuntat Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), informeaza Mediafax.
"Suntem in al treilea an de contractie a pietei de constructii. De la 15,3 miliarde euro in 2008 am trecut prin 11,7 miliarde euro in 2009, 9,7 miliarde euro in 2010 si am ajuns la 9,3 miliarde euro in 2011, iar premisele pentru anul acesta sunt in continuare ingrijoratoare”, a declarat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, intr-o conferinta de presa.

„Desi avem un an electoral, desi sunt declaratii politice curente foarte optimiste, modul in care fondurile structurale sunt in continuare asigurate ca finantare, accesarea acestora, si mai ales efectele care pot veni din perpetuarea crizei datoriilor la nivel comunitar, la care se adauga si o criza de incredere acuta, criza politica din Romania este departe de a fi finalizata (...), toti acesti factori din perspectiva noastra inseamna factori de risc pentru asigurarea finantarilor pe proiecte", a continuat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

Printre principalele probleme cu care se confrunta piata constructiilor in aceasta perioada se numara impredictibilitatea finantarii proiectelor, intarzierile majore la plata creantelor, evolutia preturilor la resursele energetice sau decapitalizarea firmelor de constructii, potrivit ARACO.

In aceste conditii, asociatia solicita autoritatilor mai multe masuri care sa opreasca declinul industriei, printre care plata creantelor aferente perioadei 2009-2011, estimate la aproximativ 650 milioane euro la inceputul anului 2012, si elaborarea unui site public cu registrul datoriilor de la entitatile achizitoare cu capital de stat, cu precizarea datei estimate de plata.

Totodata, ARACO cere continuarea promovarea investitiilor in diverse domenii de infrastructura, constructii de locuinte sau reabilitare a cladirilor, sustinerea programelor de dezvoltare pe termen lung, asa cum este Conceptul Strategic Bucuresti 2035, si comunicarea publica a proiectelor din acest an, cu precizarea disponibilitatilor financiare aferente.

Alte solicitari vizeaza evaluarea impactului economic negativ al deciziilor de respingere a unor PUZ in principalele consilii municipale si in Bucuresti, si eficientizarea sistemului de control si urmarire a investitiilor, pentru inlaturarea progresiva a activitatilor "la negru".

In plan legislativ, asociatia propune, printre altele, imbunatatirea legislatiei achizitiilor publice, elaborarea unei legi a proiectelor publice, finalizarea la ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate, promovarea unei HG pentru certificarea firmelor de constructii si implementarea in 2012 a unei Directive comunitare privind platile intarziate.

In plus, ARACO vrea legiferarea unui sistem de compensare a TVA sau a altor datorii ale firmelor cu cele pe care le are statul, modificarea codului fiscal pentru ca plata TVA sa se realizeze corelat cu momentul incasarii creantelor, eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor si imbunatatirea urgenta a procedurilor de lucru cu autoritatile de management pentru programele de finantare UE.

"Criza este generala. Ea este amplificata in cazul nostru de o criza politica si as putea sa spun de o criza de competenta. (...) Exista o acuta deprofesionalizare in decidentii principalelor organisme de stat, atat la nivel central cat si la nivel local. Nu vreau sa intru in detalii, insa de multe ori vorbesti cu oameni care nu inteleg din punct de vedere tehnic si economic ceea ce le transmiti", a spus Plosceanu, raspunzand unei intrebari.

El a adaugat ca, pe langa lipsa de competenta, criza locala este amplificata si de interesele politice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri