Vladimir Putin revine pe „tronul” de la Kremlin, dupa 4 ani in care a fost premier, iar mana sa dreapta, Dmitri Medvedev, presedinte. Din 2000 incoace, de cand Putin se afla la putere, relatiile dintre Romania si Rusia au devenit tot mai reci, tensionate de disensiunile pe tema tezaurului sau a amplasarii scutului antiracheta la Deveselu. Ce sanse are Romania sa-si redreseze balanta comerciala cu Rusia, stat ale carui relatii economice sunt ombilical legate de cele politice?
In prag de alegeri prezidentiale in Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca doreste „un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente” avand in vedere ca Federatia Rusa reprezinta pentru Romania „un partener economic important, de valoare”.

Statisticile arata ca dupa caderea comunismului exporturile Romaniei catre Rusia au cunoscut un declin dramatic, in vreme ce importurile – in special gaze si petrol – au crescut de la an la an. Doar exporturile de piese realizate de Dacia (Renault), care detine o fabrica de ansamblare langa Moscova, au reusit sa imbunatateasca balanta dupa 2005.

Exporturile romanesti in Federatia Rusa au depasit nivelul de 1 miliard de dolari pentru prima data dupa ‘89 abia in 2010. Astfel, la sfarsitul anului, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale romano-ruse a fost de 3,8 miliarde de dolari, in crestere cu 35% fata de 2009. Importurile s-au ridicat atunci la 2,7 miliarde de dolari, iar exporturile la aproape 1,1 miliarde de dolari.

Sunt cifre care traduc raceala dintre Bucuresti si Moscova. Plasarea Romaniei in afara „zonei de prietenie” i-a usturat pe romani la buzunare in conditiile in care au fost nevoiti sa plateasca tot mai mult pentru gazele rusesti. Iarna aceasta, de exemplu, mia de metri cubi de gaze din Rusia a ajuns la peste 500 de dolari, adica de aproape trei ori mai scumpa decat cea din productia interna. Sa nu uitam ca Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale, cu rezerve dovedite care reprezinta 25% din totalul la nivel mondial.

Constantin Tampiza, reprezentantul in Romania al lui Vagit Alekperov, presedintele grupului petrolier Lukoil, sustine ca, la nivel economic, relatiile dintre cele doua state sunt pragmatice, dar recunoaste ca ele ar putea fi imbunatatite de raporturile politice.

„Nu fac o mare diferenta intre Medvedev si Putin. Sper ca relatiile se vor imbunatati, asa cum sper de mai multi ani. Cand spun asta am in vedere si ce a zis recent premierul Ungureanu”, spune Constantin Tampiza pentru wall-street.ro. Lukoil lucreaza in pierdere acum, dar rusii continua sa investeasca in aici pentru ca „in partea de sud-est, Romania este cea mai buna piata”.

„Rocada” Putin-Medvedev nu va schimba cu nimic reperele politicii interne si externe ale Rusiei, remarca Valentin Ionescu, fost ministru pe vremea lui Emil Constantinescu, actual consultant. Mesajul lui Ungureanu mizeaza pe o decuplare de politic, Romania avand nevoie de echilibrarea balantei schimburilor comerciale cu Rusia.

“Relatia noastra cu Rusia este marcata de o lipsa de incredere si de neclaritati. Pentru rusi, partea economica este dependenta de cea politica, iar Romania a fost rezervata in aceasta privinta”, subliniaza Ionescu.

Romania ar trebui sa priveasca piata din Rusia cel putin la fel ca pe cea din UE, considera Ionel Blanculescu, fost ministru in Cabinetul lui Adrian Nastase, acum consultant financiar. „Reinscaunarea” lui Putin nu va schimba relatia dintre cele doua state, cel putin pentru moment, insa discursul lui Ungureanu indica premisele unei reconcilieri reciproc avantajoase si, de ce nu, ale unui dezghet in relatia cu Rusia", precizeaza Blanculescu.

„Rusia este foarte prezenta in mediul de business romanesc, dar Romania lipseste din spatiul Federatiei Ruse. Romania ar putea pierde si pe plan international, fara sa stie de unde i se trage. Este si o vorba: «dusmanul prietenului meu este si dusmanul meu». Pentru ca Romania sa aiba relatii bune cu Germania si SUA, care la randul lor sunt in relatii destul de bune cu Rusia, este necesar sa ne intelegem si cu Rusia”, conchide Ionel Blanculescu.

Iar imbunatatirea relatiilor ar trebui sa mizeze pe potentialul imens al Rusiei ca piata pentru exporturile romanesti, dar si pe obtinerea unui pret mai bun la gaze. Cel putin pana cand Romania va deveni independenta de importuri. OMV Petrom si ExxonMobil sapa deja o sonda de explorare care, potrivit datelor preliminare, indica prezenta unei acumulari imense de gaze in Marea Negra. Este vorba despre un zacamant de 42-84 de miliarde de metri cubi, care daca va putea fi exploatat comercial, ar putea scuti Romania de importuri timp de cel putin 15 ani.

Si rusii cauta in Marea Neagra. Producatorul de petrol si gaze Lukoil va cheltui, in total, 400 milioane de dolari in prospectiuni de hidrocarburi in perimetrele pe care le are concesionate in Marea Neagra. Compania ar urma sa investeasca 1,5 miliarde de dolari in exploatare daca va gasi acolo petrol si gaze.

Presedinte, din primul tur

Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Rusia cu 63,9 la suta din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a aproximativ tuturor voturilor, scrie Mediafax.

Putin a obtinut 63,9 la suta dupa numararea buletinelor din 98,47 la suta din birourile de vot, potrivit datelor anuntate de Comisia Electorala Centrala.

Comunistul Ghennadi Ziuganov obtine 17,18 la suta din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7 la suta, populistul Vladimir Jirinovski 6,24 la suta, iar candidatul de centru Sergehi Mironov 3,84 la suta.
Rata de participare a atins 64 la suta.

Vladimir Putin, premier din 2008, a parasit Kremlinul in acelasi an deoarece Constitutia nu ii permitea sa efectueze mai mult de doua mandate consecutiv.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri