Adoptarea unor masuri populiste de catre Guvern, precum cresterea pensiilor si salariilor din sectorul public, ar pune in pericol acordurile preventive ale Romaniei cu FMI si CE si ar duce la pierderea increderii investitorilor privati, potrivit unui raport al grupului austriac Raiffeisen.
Analistii Raiffeisen se asteapta, insa, ca guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu sa continue principalele politici ale precedentului executiv, scrie Mediafax.

"Consideram ca noul guvern va asigura continuitate in privinta politicilor cheie urmate de fostul guvern. Din punct de vedere macroeconomic, nu vedem spatiu ca noul guvern sa adopte masuri populiste fara a pune in pericol acordurile preventive cu FMI si CE si fara a pierde increderea investitorilor straini. Au existat discutii despre posibilitatea unei majorari a pensiilor si salariilor din sectorul public mai tarziu in acest an, dar nu au fost facute promisiuni clare", se arata in raportul Raiffeisen.

Raiffeisen se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca in continuare dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale in urmatoarele doua sedinte, la 5%, ca urmare a cererii scazute de consum, perspectivei favorabile in privinta inflatiei si perceptiei neutre pe pietele externe. BNR a coborat dobanda cu 0,25 puncte procentuale, la 5,5%, in februarie, dupa o reducere similara in ianuarie.

Grupul austriac estimeaza o crestere economica de 0,5% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la 2,5% anul urmator si la 3,5% in 2013.

Romania a prelungit in martie anul trecut intelegerea existenta cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana.

La votul de investitura in Parlament, Ungureanu a atentionat ca nu avanseaza promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor din sectorul public si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere. El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata FMI, CE si Bancii Mondiale.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la inceputul lunii noiembrie, ca Guvernul a convenit cu Fondul si CE sa inghete salariile si pensiile, dar sa le poata majora limitat la mijlocul anului 2012, daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru. El a precizat ca orice crestere a pensiilor va fi modesta si a dat ca exemplu o crestere, probabila, echivalenta cu rata inflatiei, de 3-4%.

Franks a precizat ca o delegatie a FMI va veni in luna aprilie la Bucuresti, pentru a discuta despre acest lucru cu autoritatile romane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri