Guvernul isi mentine prognoza de crestere economica asumata la sfarsitul anului trecut, deoarece anul 2012 poate inregistra in continuare crestere economica in pofida unui rezultat mai slab in primul trimestru, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, scrie Mediafax.
"Daca ne uitam la evolutiile trimestriale, care ne dau sansa unei cresteri economice coerente si sustenabile pe intregul an 2012, inca suntem in grafic, nu avem niciun motiv sa reconsideram acest lucru. Cu toata iarna si inzapezirea, cifrele nu arata ca am fi intr-un trimestru mai prost fata de trimestrul I al anului precedent. Putem fi in acest trimestru in recesiune, dar in acelasi timp anul 2012 sa se inchida pe crestere economica, nu ne-am distrus deloc premisele de crestere economica pe 2012 si ramanem la prognoza de crestere asumata la sfarsitul anului trecut. In acest moment cel putin, nu sunt semne de revizuire serioasa a acestei cifre", a spus Dan Suciu (foto).

El a aratat ca si termenul de recesiune este "usor grav" fata de situatia existenta, chiar daca tehnic pot fi facute anumite asocieri.
Bugetul pe acest an a fost construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%, dar ulterior, in luna februarie, la sfarsitul misiunii comune la Bucuresti, Fondul Monetar si Comisia Europeana au revizuit la 1,5-2% estimarea privind avansul PIB.

Doua saptamani mai tarziu, Comisia Europeana a a anuntat ca prognoza privind cresterea PIB pentru acest an este revizuita la 1,6%, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.

"In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere (...) Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a spus Dragoi.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.
Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri