Analistii economici si brokerii spun ca nu ar fi o surpriza ca economia sa se contracte in primul trimestru, atat din cauza incetinirii economiei europene, cat si a conditiilor meteo nefavorabile de la inceputul anului, dar vad o revenire a activitatii economice in trimestrul al doilea, scrie Mediafax.
Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, vineri, ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, insa fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.

Analistii contactati de MEDIAFAX estimeaza corectii de pana la 0,7% a activitatii economice in primul trimestru din acest an.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca definitia recesiunii tehnice, care se instaleaza dupa doua trimestre consecutive de scadere economica, nu are fundamente economice, ci pur statistice.

"In SUA este o institutie care judeca dupa mai multe criterii daca s-a intrat sau nu in recesiune, nu se ia in considerare doar scaderea din doua trimestre consecutive. Desi termenul este discutabil, pot sa fiu de acord ca economia se va contracta in primul trimestru", a declarat Dumitru.

El vede o scadere de 0,5-0,7% in primul trimestru din acest an, urmata de o crestere de 0,2% in trimestrul urmator. Pentru intregul an, Dumitru estimeaza un avans economic de 0,5%.

"In ultimul trimestru al anului s-a manifestat incetinirea economiei europene, care a continuat sa se reflecte si asupra economiei noastre. In ceea ce priveste evolutia din primul trimestru din acest an, un impact negativ asupra activitatii economice l-au avut conditiile meteo", a afirmat economistul Raiffeisen.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, spune, de asemenea, ca activitatea economica va continua sa se contracte contracte in primul trimestru, impactul indus de situatia externa si conditiile meteo nefavorabile inversand tendinta pozitiva vizibila in debutul anului.

"Dupa calculele noastre, rata anualizata pentru primul trimestru ar fi mai mica decat 1%, ceea ce ar insemna o decelerare semnificativa fata de cresterea anuala de 1,9% din ultimul trimestru. Alaturi de contractia in termeni trimestriali nu ar oferi o imagine favorabila Romaniei, insa nici una diferita de contextul european curent", a declarat Muscalu.

Analistul ING estimeaza o scadere economica de 0,3% in primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2011.

Si analistul BCR Eugen Sinca se asteapta ca PIB-ul sa scada usor in primele trei luni, insa a evitat sa avanseze o cifra.

"Consideram ca este posibila o usoara contractie a economiei romanesti in primul trimestru din acest an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, din cauza evolutiei slabe a zonei euro, principalul partener comercial al Romaniei care absoarbe 55% din exporturile romanesti si are o pondere de peste 80% in fluxurile de investitii straine directe. Totodata, iarna foarte grea a dus la incetinirea unor activitati economice in luna februarie. Cu toate acestea, ne mentinem estimarea privind o crestere economica de 1,2% in tot anul 2012, pe seama revenirii treptate a consumului gospodariilor populatiei si a investitiilor", a spus Sinca.

El este de parere ca datele anualizate referitoare la comertul de retail si lucrarile de constructii din luna ianuarie arata o revenire a cererii interne.

In trimestrul al doilea, economia romaneasca ar putea creste cu 0,5-1% fata de primul trimestru, potrivit estimarilor analistului BCR.
"O absorbtie mai buna a fondurilor structurale europene este de o importanta deosebita, in conditiile in care fluxurile externe de capital privat vor inregistra cresteri foarte modeste in raport cu 2011", a conchis Sinca.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker, este cel mai optimist din analistii contactati, spunand ca sunt sase egale ca economia sa urce sau sa coboare in primul trimestru, intrucat datele din luna ianuarie au fost pozitive, iar conditiile meteo dificile au fost de scurta durata.

"Datele pe luna ianuarie au aratat destul de bine, productia industriala a crescut cu 0,6% fata de decembrie. Totodata, comertul cu amanuntul a accelerat cu 3% comparativ cu decembrie. Evolutia comertului cu amanuntul poate exprima impactul vremii nefavorabile, care a determinat populatia sa efectueze cumparaturi in avans. Momentam cred ca balanta este echilibrata in ceea ce priveste probabilitatile ca in primul trimestru sa asistam la contractie sau crestere economica. Deocamdata suntem la inceputul lunii martie. Trebuie sa asteptam datele din luna februarie pentru a putea vedea care scenariu are probabilitate mai ridicata. Nu cred ca ecuatia recesiunii este deja rezolvata", a declarat Radulescu.

El considera ca vremea nefavorabila nu va afecta grav economia pe ansamblul trimestrului pentru ca impactul negativ cauzat de conditiile meteo dificile a fost recuperat odata cu revenirea la normal a activitatii economice.

"Numarul de zile in care am asistat la imposibilitatea desfasurarii la normal a activitatii din cauza zapezii a fost relativ redus. Putem vorbi despre impact negativ in sectorul constructiilor, care ar putea fi contrabalansat de impactul pozitiv din sectorul energetic. Chiar daca unele zone au avut de suferit din cauza zapezii abundente, odata ce conditiile de transport s-au ameliorat activitatea economica a revenit la normal. Este posibil ca, per ansamblu, impactul vremii nefavorabile din unele zile ale lunilor ianuarie si februarie sa fi fost deja absorbit pana la finele primului trimestru", a mai spus Radulescu.

In schimb, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu, spune ca nu excude ca activitatea economica sa fie afectata de conditiile meteo in trimestru al doilea.

"Privind in Europa, ni se transmite clar ca statele si cetatenii ar trebui sa se acomodeze cu ideea ca nu se va mai putea trai pe datorie, pe credit, si deja mai toti indicatorii arata consum si comenzi in scadere. Si atunci de unde ar putea aparea la noi vreun plus? Nu prea vad de unde. Daca nu a mers bine economia pentru ca «din cauza vremii nu s-a putut livra», cum va merge economia cand, tot din cauza vremii, adica a unor posibile inundatii, nu se va putea livra, aici referindu-ma exclusiv la sectorul agricol", a explicat brokerul.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.

Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri