Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a lansat Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), finantata cu 108 milioane lei pana in 2015, prin care fermierii vor primi asistenta pentru proiecte prin care pot dezvolta afaceri locale cu bani europeni, anunta Mediafax.
Pana in prezent, RNDR are 530 de membri inscrisi si 81 de grupuri de actiune, selectati anul trecut de minister. In retea se pot inscrie in continuare fermieri, administratii publice locale, ONG-uri si alti jucatori implicati in dezvoltarea mediului de afaceri din zonele rurale.
Implementarea proiectului a fost externalizata de MADR catre firma spaniola Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL, care va adimistra Unitatea de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (USR).

Astfel, MADR a incheiat un acord cadru pe o perioada de patru ani cu firma spaniola Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL de 108 milioane lei. Acordul cadru contine contracte subsecvente care vor fi incheiate anual. In acest an valoarea contractului subsecvent este de 24 milioane lei.

USR va acorda membrilor retelei asistenta, informatii cu privire la Programul National de Dezvoltare Rurala de ordin tehnic, instruire si promovarea bunelor practici. USR are sediul central la Bucuresti si alte opt centre regionale la Timisoara, Bucuresti, Craiova, Zalau, Iasi, Targoviste, Braila si Targu-Mures.

"Reteaua trebuie sa asigure o mai buna coordonare a grupurilor de actiune locala. Fiecare grup va putea depune proiecte locale de pana la 200.000 euro, iar plafonul maxim este de 2,8 milioane euro pe grup, deci fiecare grup poate avea pana la 13 proiecte. Recomand ca acesti bani sa fie folositi pentru a dezvolta afaceri locale si nu pentru a dezvolta infrastructura locala, care are si alte posibilitati de finantare", a afirmat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

El a afirmat ca programul demareaza cu o intarziere de trei ani fata de celelalte state europene, intucat licitatia pentru selectarea administratorului retelei a fost contestata.

Strategiile locale de dezvoltare a mediului de afaceri sunt finantate din fonduri europene, prin axa Leader, lansata in 2010. Prin aceasta axa, grupurile de actiune locala selecteaza proiecte pe care le considera importante pentru comunitatea pe care o reprezinta. Dupa ce grupurile aleg proiectele la nivel local le trimit autoritatii de management din MADR si USR pentru aprobare.

Totodata, Fuia a spus ca prin intermediul grupurilor de actiune locala, fermierii se pot organiza si aplica cu proiecte prin care sa infiinteze depozite pentru stocarea produselor, astfel incat sa le poata livra retelelor de supermarketuri.

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala va asigura participarea grupurilor de actiune locala la evenimente internationale, va organiza seminarii, conferinte si sesiuni de training pentru fermieri.

"Reteaua nu este un instrument prin care sa masuram cifre de afaceri sau suprafete arabile, ci este un instrument pentru diseminarea informatiilor atat in ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala din prezent, cat si din viitor. Reteaua are o componenta de networking, prin dezvoltarea unor centre locale cu grupuri de lucru", a spus directorul general de dezvoltare rurala din MADR, Cornelia Mihai.
MADR a lansat o noua sesiune de selectare a proiectelor propuse de grupurile de actiune locala, in perioada 1 martie-20 aprilie. Evaluarea va incepe dupa 20 aprilie si va dura aproximativ 60 zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri