Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca raportat la suma globala care i-a fost alocata Romaniei pentru perioada 2007-2013, rata de absorbtie in prezent este de circa 24%.
Ministrul a precizat ca rata de absorbtie trebuie privita diferit, in functie de cele trei componente ale sale - obiectivul de coeziune, alocarile sub forma de plati directe si alocarile pentru dezvoltare rurala, relateaza Mediafax.

"In ceea ce priveste obiectivul de coeziune, mai precis fondurile structurale sau de coeziune, in prezent rata de absorbtie este de 7,4%, dublu fata de septembrie 2011", a spus ministrul Orban.

Ministrul a spus ca, de fapt, marea provocare in ceea ce priveste fondurile europene ramane legata de rata scazuta de absorbtie la capitolul "fonduri structurale si de coeziune".

Pe de alta parte ministrul a remarcat ca, in ceea ce priveste fondurile alocate pentru domeniul agriculturii, respectiv platile directe, rata de absorbtie este de 95 la suta, dupa operarea unor corectii financiare.

In ceea ce priveste fondurile alocate pentru dezvoltarea rurala, ministrul a spus ca rata de absorbtie a depasit 30%.

"Per global, fata de sumele care au fost alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013 - sumele totale se ridica la 35,4 miliarde de euro - Romania a reusit sa absoraba circa 24% din aceste fonduri", a mai declarat ministrul Afacerilor Europene.

Orban a anuntat si ca asteapta confirmarea de la CE privind reluarea platilor in cadrul POSDRU si a adaugat ca, deocamdata, nu exista o iminenta a altor suspendari sau intreruperi de plata.

"Sper ca in scurt timp sa avem vesti de la CE. Asteptam confirmarea de la CE", a spus Orban, referindu-se la reluarea platilor in cadrul POSDRU.

El a spus ca "in ceea ce priveste o iminenta a altor suspendari sau intreruperi de plata, nu exista deocamdata un astfel de risc".

Orban a mai declarat ca pentru mai buna gestionare a fondurilor europene, vor fi necesare organisme intermediare private si o prezenta mai crescuta a sectorului bancar in acest domeniu.

Orban a facut aceste declaratii in contextul unei referiri la cadrul financiar 2014-2020, in conditiile in care in prezent se poarta negocieri la nivel european privind alocarile financiare pentru aceasta perioada.

"Este absolut sigur este ca banii vor putea fi cheltuiti mult mai greu decat in momentul de fata. Riscurile vor fi mult mai mari pentru ca vor exista conditii ex-ante, ex-post si conditii macroeconomice care vor obliga statele membre sa respecte foarte strict prevederile pactului de stabilitate si crestere pentru a evita riscul de suspendare sau de pierdere de fonduri alocate", a spus Orban.

El a adaugat ca exista lectii pe care autoritatile romane le-au invatat din actuala experienta legata de cadrul financiar 2007-2013, una dintre ele fiind necesitatea unei coordonari cat mai stricte in tot ceea ce inseasmna proces de gestionare a fondurilor comunitare.

"O a doua chestiune este ca va trebui sa organizam un cadru institutional mult mai flexibil decat in prezent, iar in acest cadru va trebui ca reprezentanti ai sectorului privat - fie ca vorbim de sectorul bancar sau de mediul de afaceri - sa preia anumite responsabilitati privind gestionarea unor etape intregi sau a unor procese de gestiune a fondurilor comunitare. Dupa parerea mea prezenta unor organisme intermediare integral, suta la suta private, este o conditie absolut necesara", a spus Orban.

El a precizat, ulterior, ca nu este vorba despre actualele organisme intermediare, dar si ca deocamdata este vorba doar despre o propunere pe care intentioneaza sa o faca pentru cadrul financiar 2014-2020.

El a mai spus ca privatizarea nu se va referi la autoritatile de management.

"Nu poti merge cu autoritati de mangement private, dar prin privatizarea organismelor intermediare multe dintre dificultatile autoritatilor de management vor fi inlaturate. Nu vor fi privatizate organismele intermediare care exista in prezent, va trebui reorganizat cadrul institutional si chiar sa inlocuim anumite organisme intermediare cu organisme private (...) In ceea ce priveste perioada care va incep in 2014 intentia noastra este sa oferim spre licitatie activitatea unor organisme intermediare pe anumite programe operationale si in mod cert cred ca bancile vor fi interesate sa participe la aceste licitatii si sa le castige pentru ca este clar ca vor putea sa existe beneficii importante si pentru ele", a mai spus ministrul.

Pe de alta parte, referindu-se la necesitatea unei prezente crescute a sectorului bancar in procesul de gestionare a fondurilor comunitare, ministrul a spus ca acesta este absolut esentiala.

El a adaugat ca a avut discutii cu reprezentanti ai sectorului bancar, carora le-a cerut "in mod insistent o implicare mai mare" si a precizat ca a vut chiar marti o prima reactie din partea Asociatiei romane a Bancilor.

Solicitat sa ofere detalii despre ofertele pe care le va face bancilor, ministrul a spus ca pana in 2013 nu exista prea multe optiuni. "Dar credem ca, avand in vedere contextul general si situatia existenta la nivel bancar, ar trebui sa se vina cu oferte speciale destinate benficiarilor de fonduri comunitare. Am constatat ca, cu foarte mici exceptii, au fost prezentate asemenea pachete, dar ele erau absolut identice cu cele oferite pentru alti beneficiari", a spus Orban.

El a explicat pentru a exemplifica ce ar presupune o astfel de implicare a sistemului bancar, ca ar fi vorba despre dobanzi favorabile avand in vedere ca este vorba despre niste fonduri care exista deja. Vor castiga si bancile si beneficiari si statul pentru ca este vorba pana la urma de dezvoltarea societati romanesti


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri