Aproape 90% dintre analistii chestionati considera ca tinta de deficit pentru acest an, de 1,9%, va fi compromisa, ca urmare a majorarii salariilor de la 1 iunie, potrivit sondajului realizat de wall-street.ro in randul analistilor economici si specialistilor in finante.
Liderii coalitiei de guvernamant au decis, la mijlocul acestei luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea.

Pana acum cifrele vehiculate variaza de la o crestere de 15-16%, propusa de PDL, la o majorare modesta (4-5%) care ar fi conforma cu spatiul fiscal existent, dupa cum a spus seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.



In ceea ce priveste cresterea economica din primul trimestru al acestui an, majoritatea analistilor anticipeaza o contractie economica modesta, de pana la 0,5% (56%), in timp ce 24% dintre respondenti cred ca scaderea PIB ar putea fi cuprinsa intre -1% si -0,5%. In schimb, 12% dintre analisti sunt mai pesimisti si pariaza pe o scadere economica in T1, comparativ cu T4, cuprinsa intre -2% si -1%. Doar 8% vad o crestere economica, limitata la 1%.




In ceea ce priveste evolutia cursului leu/euro, parerile participantilor la sondaj sunt impartite, putin peste jumatate estimand ca moneda nationala va sparge pragul de 4,4 lei/euro.



Un alt capitol important in acest an pentru Romania este absorbtia fondurilor structurale. Tinta Guvernului pentru 2012 vizeaza absorbtia a 6 miliarde euro, dar majoritatea respondentilor (76%) nu cred ca Romania va absorbi mai mult de 40% din aceasta suma, adica pana in 2,4 miliarde euro.

Vedeti in graficul de mai jos toate estimarile analistilor care au participat la sondajul wall-street.ro.




Ultima intrebare la care au raspuns analistii chestionati de wall-street.ro se refera la perspectivele macroeconomice in Europa. 68% dintre respondenti iau in calcul o inrautatire a situatiei in Europa.



Sondajul a fost realizat in randul a 25 de analisti economici si specialisti in domeniul financiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri