Operatorii de date cu caracter personal vor fi obligati sa anunte atat Autoritatea Nationala de Supraveghere si de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal, cat si utilizatorii in cazul in care securitatea datelor a fost compromisa, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, relateaza Mediafax.
Obligatia este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta aprobata, marti, de Guvern si care modifica Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

"Exista o restanta in indeplinirea acestui angajament si acesta este motivul pentru care avem ordonanta de urgenta", a spus Suciu, aratand ca astfel este evitata declansarea de catre Comisia Europeana a unei proceduri de infringment impotriva Romaniei.

Din categoria operatorilor de date fac parte structuri precum casele de asigurari de sanatate si companiile telecom.

Potrivit Executivului, rolul Autoritatii Nationale de Supraveghere si de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal devine mai important si aceasta va emite recomandari cu privire la cele mai bune practici, va face auditari si va stabili situatiile in care furnizorii sunt obligati sa notifice incalcarile de securitate.

Conform actului normativ, utilizatorii au dreptul de a fi informati in legatura cu stocarea datelor lor personale in echipamentul terminal si scopul acestei actiuni si au dreptul sa fie de acord sau sa refuze inscrierea unor date personale in registrele publice sau cele cu abonati.

In luna iulie a anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege care obliga operatorii telecom sa stocheze, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS si email-uri, date care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranta nationala.

Initiativa are la baza Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii si de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptata in martie 2006.

Directiva prevede obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii de a asigura crearea unor baze de date in vederea pastrarii, pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 24 de luni, sub rezerva conditiilor prevazute de directiva si a avut ca termen limita de transpunere in legislatia nationala data de 15 septembrie 2007.

Mai multe asociatii si ONG-uri - Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - au solicitat Avocatului Poporului ca, in calitatea sa de institutie independenta, menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice, sa sesizeze Curtea Constitutionala privind legea respectiva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri