Romania trebuie sa refaca fluxurile de capital extern pentru a putea avea o crestere economica necesara reducerii decalajelor fata de alte state, iar dependenta de masive investitii straine se va pastra pe termen lung, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, potrivit Mediafax.
"Se spune ca best money sunt acei bani pe care-i putem obtine si sunt banii altora. Romania are mare nevoie de investitii straine directe masive si va pastra aceasta nevoie pe termen lung. Ramane sa fim convingatori (...) Prima sursa, la care nu ma voi referi in detalii, sunt fondurile UE. Nu sunt multe lucruri de adaugat la aceasta discutie (...) Daca nu reusim sa refacem fluxul de capital catre Romania, un ritm de crestere care sa ne asigure recuperarea decalajului este imposibil", a spus Olteanu la evenimentul "Central and Eastern Europe Investment Conference", organizat de CFA Romania.

Romania a inregistrat in luna ianuarie un record negativ in ceea ce priveste investitiile straine, care au totalizat in ianuarie doar 23 de milioane de euro, fata de 376 milioane de euro in aceeasi luna din 2011.

Oficialul BNR a citat dintr-un studiu realizat de Harvard University care plaseaza Romania printre primele 30 de tari in functie de complexitatea economiei si primele 20 tari ca potential de dezvoltare.

In conditiile in care la nivel globala s-au modificat paradigmele si s-au consacrat concepte precum sustenabilitate si incluziune, si se migreaza spre investitii in produse tradable, chiar tangibile, Olteanu crede ca misiunea de a atrage fluxurile de capital este mult mai dificila.
In ceea ce priveste procesul de privatizare, viceguvernatorul BNR a aratat ca in urma cu doi ani politicul a optat ideologic pentru pastrarea controlului si vanzarea unor pachete minoritare.

"Este o optiune legitima si noua nu ne ramane decat sa respectam. Odata asumata optiunea ideologica, apare optiunea de buna guvernanta (...) O privatizare ca la tablouri, necontestabila si necontestata. Eu am participat la o astfel de privatizare, cea a BCR. Sunt exemple care consolideaza increderea", a adaugat Olteanu.

El a adaugat ca din punct de vedere al perspectivei bunei guvernari trebuie vazut daca exista capacitatea profesionala, morala si etica, iar orice decizie trebuie luata din prisma interesului public.

"Nevoia bunei admnisitrari a ajuns uneori obiect de ideologie politica. Ajungea ca optiunea privatizarii sa fie mai degraba un rezultat al nevoii de gestionare buna decat o ideologie politica", a completat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a atras atentia ca in cazul companiilor productive statul nu poate astepta sa vada daca are capacitatea de administrare sau poate invata cum se manageriaza o astfel de institutie, asa cum se poate discuta in cazul resurselor naturale.

La randul sau, presedintele UniCredit Tiriac, Razvan Radu, crede ca Romania trebuie sa evidentieze sectoarele unde are experienta si avantaj competititv, cum sunt agricultura, energia, inginieria, sectorul mijloacelor de transport sau software.

Rasvan Radu crede ca este nevoie de o recastigare a increderii la nivelul intregii societati, la nivelul firmelor pentru cresterea productiei si reluarea investitiilor si la nivelul populatiei pentru revenirea consumului.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri