Cresterea economica a Romaniei in 2005 a scazut la mai putin de jumatate fata de anul 2004. Agricultura a tras rau de PIB in jos, industria a incetinit ritmul. In schimb, sectorul serviciilor a avut un avans important.
Datele Institutului National de Statistica (INS) privind indicatorii masurati ai anului trecut pun capat speculatiilor privind cresterea economica. Produsul intern brut estimat pentru anul 2005 a fost de 2.87186,3 milioane de lei (RON) preturi curente, in crestere in termeni reali cu 4,1% fata de anul 2004. Ca atare, ritmul de crestere al economiei romanesti s-a injumatatit (in 2004, PIB a sporit cu 8,3%).

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+9,9%) si servicii (+8,1%), a caror contributie la PIB a fost de 54,8%.

La fel ca ungurii

Incetinirea activitatii economice din industrie peste asteptari si o scadere a valorii adaugate in agricultura de peste patru ori mai mare decit cea prognozata au fost principalii factori care au dus la scaderea abrupta a cresterii economice de anul trecut la 4,1%, comparativ cu 8,3% in anul 2004. Inundatiile catastrofale din 2005 au fost principala cauza a contributiei negative a sectorului agricol la formarea PIB. Prin contrast, productia agricola din 2004 a fost exceptionala, inregistrindu-se recordul ultimilor 15 ani. Aceleasi inundatii au condus si la scaderea ponderii sectorului privat la formarea PIB de la 72,2% in 2004 la 70,4% anul trecut. Cresterea PIB din anul trecut este cu circa un punct procentual sub cele inregistrate in anii 2001-2003. Desi nu a mai batut recordul european absolut, cresterea economica a Romaniei se afla in 2005 la niveluri comparabile cu cea din noile state membre ale Uniunii Europene. Am depasit Polonia (+3,2%) si Slovenia (+3,9%) si sintem la egalitate cu Ungaria, care raporteaza pentru 2005 acelasi ritm de crestere economica, 4,1%. Ne-au luat-o inainte cehii, care au consemnat o crestere de PIB de 6%. Potrivit lui Vergil Voineagu, presedintele INS, PIB-ul Romaniei pe locuitor se afla in acest moment la 33% din media inregistrata in statele Uniunii Europene, in care PIB a crescut in 2005 cu 1,6%.

Comertul si serviciile au explodat

Ritmul de crestere al cererii interne (+8,3%), stimulat de introducerea cotei unice de impozitare, a devansat cu mult cresterea economica. Prima consecinta a acestei evolutii este satisfacerea consumului din importuri, care la rindul lor au marit deficitul comercial al Romaniei cu peste 55% fata de 2004. Cea de-a doua este evolutia fara precedent a serviciilor, comertul in special consemnind cresteri de cifra de afaceri record. In 2005, comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun a sporit cu 19,2%, iar cel de produse nealimentare cu 16,9%. Vinzarile prin corespondenta si magazine virtuale au sporit cu 38,7%. Cu titlu de exemplu, in 2005 au fost inregistrate in Romania un numar de 216.554 autovehicule noi si second-hand. Dinamica serviciilor pentru populatie a fost sustinuta si de activitatea hotelurilor si restaurantelor, in crestere cu 26,4%.

Romanii investesc in strainatate

La capitolul investitii straine directe, statistica oficiala raporteaza o majorare a valorii acesteia in 2005 la 20130,4 milioane de euro, cu 33,8% mai mult fata de anul anterior. Strainii si-au plasat banii in Romania cu preponderenta in sectorul intermedierilor financiare si asigurarilor (80% din total). Si companiile romanesti au inceput, pe de alta parte, sa atace piata externa. Potrivit INS, investitia directa a rezidentilor romani in strainatate la sfirsitul anului 2005 era de 205,4 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri