Oamenii de afaceri din Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB) au constatat ca evaziunea fiscala este unul din principalele flageluri care duc la distrugerea economiei sanatoase. Aceasta evaziune fiscala se dezvolta in ritm galopant cu toate ca exista legislatie mai mult decat suficienta pentru combaterea ei.

Desi reprezentantii ANAMOB sustin ca au atentionat in mod repetat autoritatile statului de proliferarea acestui fenomen factorii de decizie nu au luat masurile ce se impun astfel incat acest flagel a cuprins intreaga economie. Cauza principala a evaziunii este considerata in primul rand fiscalitatea excesiva si in al doilea rand gradul de coruptie care s-a instalat in randul celor care sunt mandatati sa incaseze taxele si impozitele.

Este jenant ca painea romaneasca sa fie timbrata

Procesatorii de grau si faina considera ca este jenant ca painea romaneasca sa fie timbrata pentru a se putea elimina evaziunea fiscala. Mai bine s-ar aplica un TVA de 4-5%. Motivatia conform careia nu se colecteaza bani la buget este inexacta. Sumele colectate din TVA-ul de 19% la paine sunt din ce in ce mai mici, marea majoritate a productiei de paine obtinandu-se la negru. O piata cu 4-5% TVA este mult mai sanatoasa si ar asigura oricum sume mult mai mari la Bugetul de Stat, declara Viorel Marin, presedintele ANAMOB.

Oamenii de afaceri din industria de panificatie si morarit sustin in continuare armonizarea legislatiei romanesti cu practicile europene care prevad o cota redusa TVA de 5% la produsele de morarit si panificatie.
Unitatile productiei din sectorul de morarit-panificatie-depozitare cereale nu indeplinesc in acest moment cerintele de siguranta alimentara ceruta de UE. Majoritatea acestora daca nu iau masuri urgente pentru restructurare nu vor putea trece pragul fixat la 1 octombrie 2006 prin dosarul Agricultura de aderare la Uniunea Europeana.

ANAMOB solicita Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale demararea unor programe aplicabile imediat similare cu cele din Programul Fermierul pentru sectoare cum sunt panificatia, pastele sau produsele zaharoase.

Concurenta acerba din 2007

Unitatile de productie romanesti care vor putea supravietui evaziunii fiscale si restructurarilor care se anunta pana la 1 octombrie 2006 vor trebui sa faca fata in continuare competitivitatii extrem de dure existenta pe piata unica europeana. Incepand cu anul 2007, UE pune la dispozitia Romaniei miliarde de euro sub forma unor fonduri speciale destinate reducerii decalajului de competitivitate cu industria vestica asa numitele fonduri structurale. Pentru accesarea acestor fonduri structurale sunt nevoie de programe.

Aceste programe trebuiesc elaborate de ministerul de resort. La ora actuala acest minister nu are o strategie adecvata privind atragerea acestor fonduri, de aceea ANAMOB solicita ministerului sa elaboreze rapid politicile privind divizarea fondurilor structurale si de asemenea, recomanda celorlalte autoritati competente sa dezvolte programe speciale de promovare si pregatire a sectorului economic in vederea accesarii acestui tip de asistenta financiara in conditii optime si eficiente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri