Desi Ministerul Agriculturii a pus la bataie 7.000 de miliarde ROL pentru a ajuta accesarea fondurilor SAPARD, nu s-au gasit banci romanesti in stare sa deruleze toti acesti bani, asa ca se va organiza o alta licitatie
Programul Fermierul pare a fi ajuns in impas. Desi a trecut mai bine de o luna de la data licitatiei (10 februarie) pentru desemnarea bancilor care vor derula cele 7.000 de miliarde ROL puse la bataie de Ministerul Agriculturii, nici acum nu a fost comunicat un raspuns oficial privind castigatorii.

Potrivit secretarului de stat in MAPDR, Danut Apetrei, din cele sase banci inscrise, doar trei au indeplinit criteriile de selectie. Prin ofertele depuse, cele trei banci nu au putut atrage insa decat 2.000 de miliarde ROL, asa ca Ministerul Agriculturii este nevoit sa organizeze o alta licitatie, pentru suma ramasa.

Ce facem cu 600 milioane euro?

Pana la finele acestui an (adica in noua luni) trebuie sa absorbim, prin proiecte viabile, circa 600-650 de milioane de euro. Ceea ce inseamna cam tot atat cat abia s-a cheltuit in patru ani, de cand a demarat efectiv programul SAPARD.

Ministerul Agriculturii a hotarat sa ajute accesarea fondurilor europene, asigurand fermierilor posibilitatea de a contracta credite de la banci pe termen lung (10 ani) si cu dobanzi cat de cat avantajoase (5%, plus comisioane). Pentru aceasta a infiintat Programul Fermierul, caruia i-a alocat din bugetul propriu suma de 7.000 de miliarde de lei vechi, din care 6.000 de miliarde pentru cofinantarea fondurilor SAPARD.
Mai departe, insa, lucrurile s-au impotmolit. Sase banci s-au inscris in licitatia pentru derularea banilor de la Ministerul Agriculturii. Desi a trecut mai bine de o luna de la data licitatiei (10 februarie), nici acum nu a fost comunicat un raspuns oficial privind castigatorii.

Intre timp, comisarii europeni ne tot trimit semnale ingrijoratoare, ca Romania nu va putea fi in stare sa absoarba anul acesta fondurile SAPARD. Mai mult decat atat, ei avertizeaza ca, dupa aderare, vom primi de 5-6 ori mai multi bani decat in prezent. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Danut Apetrei a aratat ca exista riscul ca o parte din cele 600 milioane de euro primite prin intermediul programului SAPARD, suma care trebuie cheltuita in acest an, sa fie "dezangajata".

O noua licitatie

Secretarul de stat in MAPDR, Danut Apetrei, a anuntat vineri ca este posibil sa se organizeze o noua licitatie pentru stabilirea bancilor care vor acorda agricultorilor, in acest an, credite prin Programul Fermierul. Aceasta intrucat, in urma licitatiei din luna februarie, au fost alocate doar 200 milioane RON din cele 700 milioane RON disponibile. "Am lansat deja procedurile de organizare a unei noi licitatii", a declarat, citat de Mediafax, secretarul de stat.

El a precizat ca Ministerul Agriculturii a selectat in baza concursului de oferte trei banci - CEC, BRD si Carpatica - din cele sase care au depus la inceputul lunii februarie oferte pentru distribuirea fondurilor alocate de institutie (BRD, BCR, Raiffeisen Bank, Carpatica, CEC si Romexterra Bank).

Castigatorii licitatiei urmeaza sa fie anuntati oficial in urmatoarele zile, dupa ce ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, va semna documentele prin care se aproba rezultatele licitatiei, potrivit Mediafax, care citeaza surse din interiorul institutiei. Conform procedurilor, cele 700 milioane RON se impart intre bancile selectate in functie de punctajul pe care il obtine fiecare.

BCR, ramasa pe dinafara?

La sfarsitul anului 2005, Ministerul Agriculturii a testat Programul Fermierul, alocand suma de 300 de miliarde ROL. La licitatia de anul trecut se inscrisesera numai trei banci, iar doua au fost eliminate pentru ca nu au indeplinit conditiile de eligibilitate. Asa ca BCR a iesit castigatoare.

Pe data de 17 februarie, MAPDR anunta ca BCR a angajat aproape jumatate din suma alocata pentru anul 2005 agricultorilor prin Programul Fermierul. "BCR a oferit scrisori de confort (disponibilitatea de a oferi creditul, n. red.) pentru proiecte depuse in cadrul programului in valoare de 153 miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna peste 50% din banii alocati in 2005", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Suma reprezinta credite angajate pentru un numar de 29 de investitii, judetele cu cele mai multe proiecte care au primit scrisori de confort fiind Botosani, Olt, Constanta si Suceava.

La noua licitatie, se pare ca BCR a iesit din "schema", lucru care ridica semne de intrebare. Surse din cadrul MAPDR ne-au declarat recent ca de aceasta data "au pus conditii mai dure".

Agricultura, incompatibila cu sistemul bancar

Din fonduri proprii, bancile nu se prea inghesuie sa dea credite pentru agricultura. Atunci, Ministerul Agriculturii ce face: este dispus sa le dea el 7.000 de miliarde lei (vechi), ca bancile sa le dea mai departe sub forma de credite. Numai ca, din cate se vede, lucrurile nu merg nici asa. Ofertele depuse de banci nu se cunosc. La fel cum nu stim nici ce criterii trebuie sa indeplineasca acestea pentru a primi banii de la Ministerul Agriculturii. Intr-o discutie recenta cu un oficial din cadrul MAPDR mi se spunea ca "nu exista compatibilitate intre sistemul bancar si MAPDR. E greu sa ii pui la masa si sa discute aceeasi limba..."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri