Autoritatile centrale si locale ar putea sa inchirieze manageri de proiect pentru a asigura in mod corespunzator absorbtia fondurilor structurale alocate Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a declarat ieri ca Romania ar putea inchiria manageri de proiect pentru micsorarea decalajului dintre proiecte si resursele alocate de UE. Si asta in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a consemnat o crestere fantastica a costului pentru sterilizarea excesului de lichiditati de pe piata monetara. Este evident ca asistam la un decalaj intre proiecte si resurse, a adaugat Dijmarescu, prezent la un seminar pe teme financiar-bancare organizat de Ziarul Financiar si ING Bank. In intervalul 2007-2013, Romania ar putea beneficia de fonduri structurale in valoare de 17 miliarde de euro, suma ce depinde insa de nivelul la care va fi stabilit bugetul Uniunii Europene.

Lipsesc proiectele importante

Dijmarescu a aratat ca valoarea depozitelor bancilor comerciale deschise la BNR pentru 30 de zile a crescut de la 14 miliarde de lei, in decembrie 2004, la 25 de miliarde de lei, la finele anului precedent. Acest cost are un impact direct asupra deficitului cvasifiscal si, implicit, asupra celui bugetar. Pe de alta parte, aceasta lichiditate excesiva arata lipsa proiectelor importante in diverse sectoare ale economiei nationale, care pot atrage pe termen lung resurse financiare importante, a afirmat oficialul BNR. Dijmarescu a mai spus ca BNR analizeaza modalitatile de reducere a costurilor cu sterilizarea excesului de lichiditati, fara a intra in detalii. Pentru bancile comerciale, BNR este o pusculita buna pentru depozitele deschise pentru 30 de zile, a afirmat viceguvernatorul BNR.

Moneda nationala a evitat luni o noua depreciere in raport cu euro, sustinuta de operatiunile bancii centrale pe piata monetara, unde au fost acceptate in totalitate subscrierile bancilor la depozitul cu scadenta la o luna, respectiv 9,47 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro). BNR a oferit o dobinda de 8,5% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri