Primul val al 'marilor privatizari' s-a incheiat odata cu vanzarea BCR, pentru suma record de 3,75 de miliarde de euro, ceea ce nu inseamna ca statul nu mai are ce vinde. Imediat pe lista urmeaza CEC, pentru care Romania ar putea obtine ceva mai mult de jumatate de un miliard de euro.
In portofoliul AVAS mai sunt Romgaz, CFR Marfa, Posta Romana, Radiocomunicatii si Oltchim, transmite Rompres.

CEC - cea mai importanta tranzactie

In ce priveste privatizarea CEC, pe lista celor interesati figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank si Raiffeisen, dar si banca din Ungaria OTP Bank . In ultimul timp, acestia si-au manifestat cel mai vadit intentiile de preluare a "Batranei Doamne" a sistemului bancar romanesc. Astfel, grupul bancar ungar OTP Bank doreste sa detina 10% din cota de piata, achizitionarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) reprezentand un pas important in realizarea acestui obiectiv.

Potrivit unor surse din comisia de privatizare, investitorii interesati vor putea depune, pana la 25 aprilie, oferte de cumparare a unei participatii de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50 la suta plus o actiune.De asemenea, un pachet de cel mult 5 la suta din titlurile CEC urmeaza sa fie vandut salariatilor bancii, iar o participatie de pana la 10% va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, au precizat surse oficiale.

Pretul bancii ar fi de ordinul a 500 de milioane de euro. Privatizarea CEC a fost demarata inca din 2004, insa anul trecut s-a decis sa se afle mai intai cum se va incheia privatizarea BCR.

Pe de alta parte, CEC nu reuseste sa-si pastreze pozitia in sistemul bancar romanesc. Astfel, banca a pierdut doua locuri in decurs de sase luni, ajungand pe pozitia a saptea, cu o cota de piata de 4,4%.

"In prezent, detinem 4,3-4,4% din piata bancara, cu active totale putin peste 5,8 miliarde de lei. Potrivit datelor preliminare aferente ale anului 2005, profitul net al CEC se apropie de doua milioane de euro, sub nivelul atins cu un an in urma, respectiv peste 55 milioane de lei", a declarat presedintele CEC Eugen Radulescu.

CEC are ca obiectiv revenirea la o cota de piata similara celei din 2004, putin peste 5%. Aceasta se realizeaza prin extinderea sistemului IT in toate unitatile teritoriale si lansarea de noi produse si servicii bancare, a adaugat Radulescu.

Posta Romana - o afacere tot mai profitabila

Urmatoarea, ca importanta, pe lista valului 2 al privatizarilor este Posta Romana, operatorul national in domeniul serviciilor postale, aflat in proprietatea statului roman, cu cea mai extinsa retea de oficii postale la nivel national, peste 7.100, din care 1.100 sunt informatizate, iar aproape 550 dintre acestea sunt incluse in VPN -Virtual Private Network oferind servicii in timp real.

Anul trecut, Posta Romana a obtinut un profit brut de 14 milioane de euro, pe fondul unor venituri totale de 7.500 miliarde lei. Cu un astfel de profit, investitorul poate plati un pret de 50 milioane de euro pentru un pachet de control de 51la suta, suma ce poate fi recuperata in 10 ani. Compania are aproximativ 34.000 de angajati si e de asteptat ca, dupa privatizare, numarul acestora sa scada sensibil. 23 de firme au depus scrisori de intentie pentru a oferi consultanta la privatizare.

Bataie pe gazul romanesc

Odata cu declansarea crizei gazului rusesc, investitorii s-au aratat si mai intersati de privatizarea producatorului de gaze Romgaz Medias, care a realizat, in primele zece luni ale anului trecut, un profit de circa 6,000 miliarde ROL, dublu fata de anul precedent. in martie acest an, Guvernul a decis ca privatizarea Societatii Nationale de Gaze Naturale 'Romgaz' S.A Medias sa nu se mai realizeze cu un investitor strategic, care ar fi preluat cel putin 51 la suta din actiuni.

Ministerul Economiei si Comertului estimeaza ca, in termen de sase luni, consultantul va prezenta propuneri privind strategia de privatizare a Romgaz.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, decizia Executivul a fost luata pe baza analizei urmatoarelor elemente: marja restransa a instrumentelor pentru sporirea sigurantei privind aprovizionarea cu gaze, stadiul programelor privind capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, flexibilizarea productiei, a importului si a existentei contractelor de aprovizionare pe termen lung.

Pentru selectia consultantului de privatizare a Romgaz au fost depuse oferte in urma carora a fost declarat castigator consortiul format din Credit Suisse First Boston Limited si Romanian American Enterprise Fund, iar Ministerul Economiei si Comertului a fost institutia abilitata sa negocieze contractul de consultanta.

In ce priveste CFR-Marfa , profitul in 2005 a fost diminuat din cauza grevelor, dar cel din 2004 a fost de 150 miliarde de lei vechi, ceea ce insemna la vremea respectiva 3,75 milioane de euro.

Potrivit rezultatului din 2004, CFR-Marfa a fost estimata la aproximativ 40 milioane de euro, ocupand, in acest moment aproximativ 90% din piata de transport feroviar de marfa si circa 40% din segmentul general de transport autohton. Specialistii apreciaza ca, daca autoritatile romane intarzie scoaterea la privatizare a CFR-Marfa cu mult dupa aderarea la UE, valoarea companiei se va diminua pentru ca va fi privata de investitiile necesare pentru a face fata concurentei.

Industria romaneasca cea infloritoare

Pretul de vanzare estimat al Oltchim este de 120 milioane euro, tinand cont de faptul ca, in 2004 , profitul a fost de 22 milioane de euro. In 2005, Oltchim a trecut din proprietatea AVAS in subordinea Ministerului Economiei, ocazie cu care o datorie a combinatului de aproape 100 de milioane de dolari a fost convertita in actiuni.

In felul acesta cota statului a crescut de la 53 la suta la 95 la suta. Este pentru a treia oara cand autoritatile incearca sa vanda 53 la suta din actiunile combinatului chimic Oltchim Rm.-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata produselor chimice.

Anuntul scoaterii la privatizare a Societatii Nationale de Radiocomunicatii a fost facut concomitent cu cel al Postei Romane. SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din tara, compania asigurand suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru retelele de telefonie mobila, transfer de date si Internet.

In 2004, societatea a obtinut un profit de aproape 7 milioane de euro, ceea ce face ca pretul de vanzare sa se situeze undeva in jurul a 70 de milioane de euro. Cum statul roman intentioneaza sa pastreze 30 la suta din actiuni, este de asteptat ca pentru cele 70 la suta sa se obtina aproximativ 50 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri