Dosarele politicienilor si ale oamenilor de afaceri consuma o buna parte din resursele sistemului juridic, desi rareori investigatiile isi demonstreaza eficienta.
Saptesprezece milioane de lei noi. Adica aproape cinci milioane de euro. Pe ce ar putea sa-i cheltuiasca statul? Cam atat costa, in fiecare an, manualele elevilor de liceu. Cu aceeasi suma au fost despagubiti, anul trecut, circa 500 de fermieri afectati de inundatii. Fonduri similare au fost alocate, cu cateva saptamani in urma, pentru dezvoltarea si promovarea turismului. Tot cam atat au costat, pana in prezent, conform estimarilor Capital, anchetele in cinci din dosarele cu implicatii inalte in mediul politic si economic. Dinu Patriciu, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Ovidiu Tender ori Zaher Iskandarani sunt doar cateva dintre numele celebre care au dat cu subsemnatul la politie ori Parchet in ultimii ani. Nota de plata finala poate ajunge la sume exorbitante, ce se ridica la cateva milioane de lei noi pentru fiecare caz cu pedigree.

In ciuda acestor cheltuieli greu de suportat de o justitie saraca, personajele faimoase care au ajuns sa fie condamnate se numara pe degete. Pana la publicarea in 2005 a Auditului anticoruptie elaborat de Freedom House, fostul PNA pusese sub acuzare 1.067 de persoane si obtinuse 414 condamnari, dintre care mai putin de 200 definitive.

Dincolo de aceste statistici, autoritatile nu stiu mai nimic despre dimensiunea costurilor pentru fiecare caz in parte. De altfel, reprezentantii DNA recunosc cu seninatate ca, data fiind complexitatea calculelor, nimeni nu a facut asemenea estimari. Ceea ce n-ar fi cel mai grav lucru. Pana la urma, nu m-ar deranja cat de mari ar fi costurile, daca intr-adevar sistemul ar fi eficient, spune Radu Nicolae, coordonatorul Programului de integritate publica la Centrul de Resurse Juridice.

Unele sunt investigate de cateva luni, altele sunt disecate de procurorii anticoruptie de ani intregi. Anchetarea dosarelor complexe, care implica nume celebre din politica si mediul de afaceri, este decontata din bani publici. In schimb, prejudiciile cauzate statului nu sunt recuperate in veci. Dintre personajele de calibru care au trecut prin birourile procurorilor, avand un portofoliu deloc de neglijat de acuzatii grave, cele care au ajuns sa ocupe un loc la inchisoare pot fi numarate pe degete. Restul n-au facut altceva decat sa goleasca buzunarele contribuabililor, instrumentarea dosarelor atingand, de multe ori, sume exorbitante.

Daca va propuneti sa calculati eficienta celei mai importante institutii de resort, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), veti vedea ca, in medie, aceasta cheltuie circa 200.000 de lei noi pe cap de acuzat si un milion de lei pe o condamnare. Sumele mentionate reprezinta foarte mult pentru o justitie care, in general, nu isi permite sa asigure conditii civilizate pentru oamenii sai. Asa cum in repetate randuri au avertizat institutiile internationale, din pacate, cele mai multe dintre cazurile de care s-a ocupat DNA au vizat infractori marunti, care nu necesita cine stie ce efort financiar. Practic, anchetarea rechinilor presupune costuri mult peste medie.

In plus, nici in cazul altor institutii care se ocupa de afacerile personajelor celebre situatia nu este diferita. Efortul anchetatorilor se risipeste cu investigatii de duzina, in timp ce cazurile cu adevarat importante lancezesc cu anii si consuma, fara finalitate, fondurile publice.

Statul nu stie cat plateste exact pentru coruptie

Estimari Nici institutiile publice si nici ONG-urile nu detin date clare despre cheltuieli

Oricarui bolnav care paraseste incinta unei unitati sanitare i se inmaneaza o chitanta cu toate sumele puse la bataie pentru a-l insanatosi. Desi este un domeniu la fel de important ca si Sanatatea, Justitia nu a dat nici unuia dintre marii corupti vreo nota de plata. Mai mult, nici macar nu s-a deranjat sa faca o estimare a cheltuielilor.

DNA are in schema 130 de procurori, 170 de ofiteri de politie judiciara, 45 de specialisti si 165 de angajati inclusi in schema personalului de specialitate. Nu trebuie ignorati nici procurorii care ancheteaza cazurile de coruptie, dar care sunt angajatii Parchetului. Tot aici poate ca ar trebui mentionat faptul ca, pe anul in curs, bugetul DNA este de 72 de milioane RON, din care 42,3 milioane sunt reprezentate de cheltuielile de personal. Nu trebuie sa fie neglijate nici sporurile pe care le primesc cei care dau piept cu coruptia dar nici costurile cu expertizele, care sunt foarte costisitoare. De o ancheta a DNA se ocupa unul sau doi procurori, in functie de complexitatea acesteia.

Nimeni nu pare a sti, insa, cat il costa pe contribuabilul roman fiecare caz in parte. Avand in vedere complexitatea calculelor, asemenea estimari nu au fost efectuate, explica reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie. Nici ONG-urile care supravegheaza domeniul nu au reusit, inca, sa finalizeze un astfel de studiu. In ciuda acestor piedici, am incercat sa evaluam cat au insemnat, in termeni de cheltuieli bugetare, cateva cazuri celebre. Am luat in calcul salariile procurorilor, politistilor, judecatorilor si ale personalului auxiliar implicat, raportate la timpul dedicat investigatiilor, audierilor si sedintelor de judecata, dar si valoarea estimata a expertizelor ori costurile legate de detentie, perchezitii ori interceptari telefonice. Fara a avea pretentia ca sumele obtinute sunt exacte, credem ca este important sa vedem cati bani putem pierde in cazul in care oamenii legii nu-si fac treaba cum trebuie.

DINU PATRICIU: 15 MILIOANE RON. O buna parte din aceasta suma o reprezinta interceptarile telefonice pe parcursul a circa trei ani, dar si numeroasele expertize si audieri. Investigatiile in dosarul Petromidia au fost declansate de PNA la inceputul anului 2004, un an mai tarziu fiind inceputa urmarirea penala in cazul lui Patriciu si al altor persoane. Valoarea prejudiciului este estimata de procurori la aproape doua miliarde de lei noi.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23276&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri