Accizele pentru tigarete se vor majora cu aproape 25%, iar acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, incepand cu data de 1 iulie. Acestea sunt prevederile unui proiect al Ministerului Finantelor, care vizeaza armonizarea legislatiei romanesti privind accizele cu legislatia de profil a Uniunii Europene. Efectul majorarii cotei fixe, corelat cu impunerea unei accize minime va face ca marcile de tigari ieftine sa dispara, iar pe piata isi vor face loc tigarile de contrabanda. De asemenea, accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la la aceeasi data, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%.
Potrivit ordonantei de urgenta care modifica prevederile Codului fiscal in vigoare, accizarea tigaretelor se va face printr-o cota fixa si una calculata ca procent din valoarea tigaretelor.

Astfel, taxa pe viciu va fi aplicata inaintea accizei la alcool si tutun, iar TVA se va aplica pe amandoua. Concret, la 1.000 de tigarete acciza datorata statului se calculeaza cumuland la o suma fixa, care reprezinta echivalentul a 9,10 euro, o alta suma, obtinuta prin aplicarea unui procent de 30% la valoarea produselor. Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete, taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram.

Mai mult, noile prevederi stabilesc posibilitatea pentru Ministerul Finantelor de a stabili trimestrial o valoare a accizei minime, care va sta la baza determinarii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul.
In aceste conditii, cei 20 de centi (7.000 de lei vechi) pe pachetul de tigari, pe care ii anuntase initiatorul acestei legi, Eugen Nicolaescu, se transforma in 45 de centi, aproximativ 16.000 de lei vechi pe pachet. Mai mult, cei 70 de centi pe sticla de un litru de alcool devin 1,7 euro, adica 60.000 de lei vechi in plus pe litrul de vin sau jumatatea de vodca. Aceste prevederi vor face ca un pachet de tigari cu pret mediu sa ajunga la peste 50.000 de lei vechi, in timp ce o sticla de votca va depasi 200.000 de lei vechi.

Cresterea accizei loveste in toata industria de profil, dar cele mai afectate sunt tigarile de calitate inferioara, cele mai bine vandute marci, ale caror preturi se vor apropia de nivelul celor practicate pentru marcile de calitate superioara. Din acest motiv, producatorii de profil acuza Guvernul de creare a unor premise de concurenta neloiala, favorizand anumiti producatori.

Pe de alta parte, reprezentantii Philip Morris avertizeaza ca noua taxa nu va duce la cresterea incasarilor statului decat pe moment pentru ca, odata cu introducerea ei va scadea consumul legitim, deci piata legala, si nivelul incasarilor statului. "Daca este sa privim exemplul Ungariei, vom vedea ca nu a scazut deloc consumul, in timp ce a crescut piata neagra, datorita faptului ca in tarile apropiate pretul tigarilor era mai scazut, declara directorul fiscal pentru Europa al companiei Philip Morris, Huub Savelkouls, la inceputul lunii februarie.

Mai mult, producatorii de tigari si alcool se tem ca o escaladare a contrabandei cu tigari ieftine si o explozie a comertului cu alcool produs in cazane artizanale vor deveni procese iminente.

Piata tigaretelor din Romania insumeaza aproape un miliard de euro, cu un volum total de 35 de miliarde de tigarete, si este dominata de trei mari producatori internationali, Phillip Morris, British American Tobacco si Japan Tobacco International, care detin aproape 90% din piata de profil.

Tuica, accizata indiferent de cantitate

Si acciza la alcoolul etilic va creste cu 18% incepand cu data de 1 iulie. Mai mult, pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri, potrivit prevederilor din acelasi proiect al Ministerului Finantelor.

In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro pe hectolitru de alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro pe hectolitru de alcool pur.

Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur pe an, valoarea accizei va fi de 275 euro pe hectolitru alcool pur.

Problema este ca de acest nivelul redus al accizelor nu vor beneficia toate distileriile, ci doar micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de o alta si nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si vor indeplini conditiile care vor fi prevazute de norme.

In prezent, tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala pe an.

70% in plus la electricitate

Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la la aceeasi data, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%. Pe de o parte, in cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,14 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial (populatiei) va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh. Pe de alta parte, acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (adica 369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (adica 421,19 euro/1.000 litri).

Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale.

Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigacalorie la 2,6 euro/gigacalorie.
Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali.
Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramane la nivelul actual.

Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc in lista produselor accizate, iar petrolul lampant, utilizat drept combustibil de catre persoanele fizice, va ramane neaccizat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri