Romania este mai atractiva pentru afaceri, iar imaginea se imbunatateste mai repede decit cea a vecinilor deja integrati in UE. Bulgarii au parte totusi de mai multa incredere si o cistiga mai repede decit noi.
Romania a urcat pe pozitia 48 intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit privind evolutia mediului de afaceri in 82 de state, potrivit unui comunicat al grupului. Topul este o previziune a atractivitatii mediului de afaceri in perioada 2005-2010. Fata de perioada 2001-2005, cind Romania ocupa pozitia 53, avansul este asadar de cinci locuri.

La alcatuirea topului, EIU a luat in calcul atractivitatea, ajustata la marimea tarii, a mediului de afaceri si a componentelor sale: cadrul politic si institutional, stabilitatea macroeconomica, oportunitatile de pe piata, politica guvernamentala legata de companiile private. Alti factori inclusi in analiza sint strategia privind investitiile straine, comertul exterior si regimul de schimb valutar, sistemul fiscal, piata muncii si infrastructura. In total, EIU analizeaza 90 de factori inclusi in zece categorii, care influenteaza oportunitatile si comportamentul in afaceri.

Bulgaria - cinci clase peste noi

In clasament, in rindul statelor din Europa de Est, cea mai bine plasata tara ramine Estonia, pe pozitia 20, dupa locul 19 detinut in intervalul 2001-2005. Cehia si Ungaria au avansat un loc, pe pozitia 27, respectiv 33, ca si Polonia, care ocupa insa doar locul 37. Potrivit EIU, o evolutie favorabila va consemna mediul de afaceri din Bulgaria, tara plasata pe pozitia 43 in top, in urcare cu sase locuri. Asadar, in acest clasament, Romania este cu cinci locuri in urma Bulgariei si, in plus, dinamica noastra este si ea inferioara vecinilor de la sud: Romania a urcat doar cinci locuri.

La nivel mondial, in virful clasamentului se mentine Danemarca, urmata de Canada si Singapore.

Potrivit lui Sorin Ionita, analist economic in cadrul SAR, acest lucru inseamna o mai mare liberalizare a pietei romanesti. Cred ca principala cauza a cresterii, in cazul Romaniei, tine de relaxarea fiscala si de introducerea cotei unice. Faptul ca sintem totusi mai jos decit altii are drept cauza inflatia, care este cea mai mare din regiune, a explicat Ionita.

Mai bine cu ajutorul de stat

Comisia Europeana apreciaza ca Romania a facut progrese importante in domeniul ajutoarelor de stat, mentionind insa ca sint necesare noi eforturi pentru ca ajutorul de stat sa fie utilizat in cel mai important mod. Comisia atrage atentia ca ponderea in PIB a facilitatilor acordate de Romania in perioada 2002-2004 este 1,86% (adica 981 de milioane de euro), nivel peste procentul de 0,49%, cit este la nivelul intregului bloc comunitar, si 1,35%, procent aplicabil ultimelor zece tari intrate in Uniune. In cazul Bulgariei, ponderea ajutorului de stat este de 0,36% din PIB. Potrivit datelor comisiei, 87% din ajutoarele acordate de Romania au fost sub forma unor tipuri care pot afecta semnificativ concurenta, cum ar fi masurile sectoriale si cele pentru salvarea unor companii aflate in dificultati financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri