Anul 2006 a inceput bine. Pentru luna ianuarie, BNR a anuntat ca investitiile straine directe au fost de 699 milioane euro, cu 199% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat 234 milioane euro. ARIS estimeaza ca, pana la finele anului, volumul total de investitii straine va fi de circa 5,8-6,2 miliarde de euro.
Potrivit datelor provizorii comunicate de Banca Nationala a Romaniei, volumul investitiilor straine directe atrase de tara noastra in luna ianuarie a acestui an a fost de 699 milioane euro. Aceasta reprezinta cea mai mare suma investita de straini in Romania pana acum, la inceput de an. Evolutia este spectaculoasa fata de 2005, cand ISD au reprezentat 234 milioane de euro, cu aproape 200% mai putin decat in 2006. Cea mai mare parte a acestor fonduri au venit sub forma imprumuturilor acordate de compania-mama structurilor afiliate din Romania (384 milioane euro reprezentand 55% din volumul total de ISD).

Profitul reinvestit a fost de doar 25% din volumul total de ISD, reprezentand 178 milioane euro. Participatiile la capital au insumat 137 milioane euro, adica 20% din volumul total de ISD.

881 de societati cu participare straina

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in luna ianuarie a acestui an s-au inregistrat 881 de companii. Capitalul social subscris cu participare straina la capital - indicator care exprima valoarea totala a aporturilor, in numerar si in natura, subscrise de asociati la constituirea societatii, precum si la majorarea capitalului social in cursul existentei societatii comerciale, a fost de 105,6 milioane euro.

Comparativ, in luna ianuarie 2005 s-au inregistrat 773 de societati cu participare straina la capital. Per ansamblul anului trecut, 11.719 de astfel de societati au fost inscrise in baza de date a ONRC.

6 miliarde euro, ISD in 2006

Conform datelor preliminare pe intreg anul 2005 publicate de BNR, volumul total al ISD a fost de 5,2 miliarde de euro. La acest nivel, ISD pe cap de locuitor ar fi de 239,1 euro, indice foarte apropiat de cel inregistrat de Bulgaria in 2005 (230,5 euro/cap de locuitor, la un volum total de investitii de 1,876 miliarde euro), potrivit datelor primite de la ARIS.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a estimat ca valoarea investitiilor straine directe atrase de Romania in anul 2005 va fi revizuita la peste sase miliarde de euro, fara a include investitii semnificative din privatizari. Desi privatizarea BCR s-a incheiat la finele anului trecut, statul va incasa banii de la Erste Bank abia in 2006.
Pentru acest an, autoritatile au previzionat un volum al investitiilor straine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro, adica un nivel apropiat celui din 2005. O contributie importanta o vor avea cele 3,75 miliarde euro obtinute de la BCR (2,2 milioane direct, restul fiind majorare de capital).

Mai sunt companii de privatizat

Desi investitiile straine directe in Romania sunt mari comparativ cu Bulgaria, unde, potrivit ARIS, in 2005 volumul ISD a fost de 1,876 miliarde euro, acestea vor scadea pe termen mediu, pe masura ce lista privatizarilor se apropie de final. Pentru 2006, este asteptata privatizarea mai multor companii importante romanesti. Electrica Muntenia Sud, complexurile energetice Turceni si Rovinari, poate Romgaz, Loteria Romana si Imprimeria Nationala se afla pe lista de "cumparaturi" a investitorilor straini.

Romania, mai atractiva pentru straini

Cat de atractiva este cu adevarat Romania, se va vedea dupa ce statul va termina de vandut societatile pe care le mai are in proprietate. Totusi, aderarea la UE si reformele care se fac in acest scop imbunatatesc imaginea tarii noastre. Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a imbunatatit, in septembrie 2005, calificativul Romaniei cu o treapta, la "BBB minus", care semnifica intrarea in segmentul investitiilor considerate ca avand grad scazut de risc.

Mai nou, intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit, Romania s-a situat pe pozitia 48 din punctul de vedere al atractivitatii mediului de afaceri in perioada 2006-2010, urcand cu 5 pozitii fata de locul detinut in intervalul 2001-2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri